Ďalšia chýbajúca munícia v armádnych skladoch. Tentoraz ide o náboje v Novákoch

    0
    Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

    Podľa informácií televízie, trestné oznámenie mal na stole vyšetrovateľ z kriminálky v Prievidzi. Verzia policajtov je vraj taká, že od dodávateľa dostali ozbrojené sily menej nábojov, ako pôvodne objednali.

    Chybu si údajne dodávateľ priznal. No spravil ju podľa policajtov aj človek, ktorý muníciu preberal. Zle ju vraj zaevidoval. Prípad preverovali na kriminálke takmer dva mesiace. Podľa informácií TV Markíza nezačali ani trestné stíhanie a teda ani nikoho neobvinili. Pred pár dňami mali celú vec posunúť trenčianskej vojenskej polícii na disciplinárne konanie.

    Ministerstvo obrany hovorí, že o priebežných záveroch mimoriadnej inventarizácie pravidelne informuje orgány činné v trestnom konaní. “O celkových záveroch kontroly skladu zásob budeme informovať až po jej ukončení. V tejto súvislosti však zdôrazňujeme, že v histórii samostatných ozbrojených síl nebola nikdy realizovaná takáto dôkladná fyzická inventarizácia, teda naraz 100 percent zásob muničných skladov,” uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

    Ako dodala, chýbajúca munícia nemusí byť dôsledkom krádeží v posledných týždňoch či mesiacoch, to však ukáže až záver vyšetrovania. “Systém stráženia tzv. fyzickou ochranou objektov, čiže nie vojakmi, ale civilnými zamestnancami ozbrojených síl, bol zavedený ešte v roku 2006 po profesionalizácii armády,” doplnila.

    Rezort obrany koncom marca informoval, že kontrola v muničnom sklade ozbrojených síl v Trenčíne – Kubrej zistila, že v ňom chýba časť materiálu. Prípadom chýbajúceho materiálu sa zaoberalo mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

    Poslanci po ňom informovali, že munícia zo skladu bola odcudzená. Výsledky inventarizácie má k dispozícii Národná kriminálna agentúra. Médiá následne informovali že zmizlo 300.000 nábojov aj z muničného skladu v Sklenom pri Martine.

    - Reklama -