Ďalší útok na židov? Vo Francúzsku horel kóšer obchod

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    K utorkovému incidentu, pri ktorom nebol nikto zranený, došlo presne tri roky po útoku na supermarket s kóšer potravinami v Paríži, kde terorista Amedy Coulibaly – len deň po útoku na redakciu satirického periodika Charlie Hebdo – zabil francúzsku policajtku a neskôr aj štyroch rukojemníkov. Policajti Coulibalyho zastrelili.

    Niekdajší francúzsky premiér Manuel Valls v rozhovore, ktorý zaznel v utorok vo vysielaní jednej z tamojších rozhlasových staníc, konštatoval, že antisemitizmus sa hlboko zakorenil v spoločnosti.

    Izraelská veľvyslankyňa vo Francúzsku Aliza Bin Nounová na jednej zo sociálnych sietí odsúdila podpaľačský útok na prevádzku ako hanebnú provokáciu voči židovskej komunite, ktorá dokazuje význam pokračujúceho boja proti antisemitizmu.

    V Créteil, ktoré má 90.000 obyvateľov, žije nezanedbateľná židovská komunita, ktorú tvorí asi 23.000 ľudí. Podľa ich vedúceho predstaviteľa Alberta Elharrara je súvislosť medzi hákovými krížmi a požiarom jednoznačná.

    Starosta mesta Laurent Cathala však varoval pred unáhlenými závermi. Pripomenul, že nákupné centrum, ktorého súčasťou bola predajňa, využívali aj miestni priekupníci s drogami, pričom tu konflikty medzi majiteľmi obchodov a dílermi drog neboli zriedkavosťou.

    V podobnom duchu sa vyjadril aj Francis Kalifat, predstaviteľ strešného orgánu združujúceho židovské inštitúcie z celej krajiny.

    - Reklama -