Ďalší útok na Asadov režim? Ani to neskúšajte! Podobné kroky USA budú mať závažné dôsledky pre globálnu bezpečnosť, varuje Lavrov

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (DDG 71) operujúcej v Stredozemnom mori (Autor: TASR)

    Nálet na povstalcami ovládaný Chán Šajchún si vyžiadal vyše 80 mŕtvych civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň sýrskej armáde, ktorá to však popiera. Rusko a Sýria tvrdia, že sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá zasiahli povstalecký sklad chemických zbraní.  

    V reakcii na útok v Chán Šajchúne americké sily vypálili 7. apríla 59 striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs. Práve z tejto základne mali podľa USA štartovať lietadlá s chemickými zbraňami zhodenými na Chán Šajchún. 

    Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý trojstranné rokovania v Moskve zorganizoval, dnes vyhlásil, že americký útok na základňu Šajrát bol “flagrantným porušením” medzinárodného práva a poškodil diplomatické snahy o ukončenie sýrskeho konfliktu. Akékoľvek ďalšie podobné kroky USA by mali “závažné dôsledky nielen pre regionálnu, ale aj pre globálnu bezpečnosť”.

    V podobnom zmysle sa vyjadrili aj zvyšní dvaja účastníci schôdzky, sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim a šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

    - Reklama -