Ďalší úder pre centristické strany v Nemecku

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Zo sčítania všetkých hlasov zverejneného krátko pred polnocou vyplýva, že postkomunistická strana Ľavica (Die Linke) obľúbeného durínskeho premiéra Boda Ramelowa získala 31 percent hlasov, čo je mierne zlepšenie oproti voľbám z roku 2014.

    Ide súčasne o vôbec najlepší výsledok Ľavice – a jej vôbec prvé víťazstvo – v niektorých z krajinských volieb. Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) zaznamenala výrazný nárast z 10,6 na 23,4 percenta.

    Líder tejto strany v Durínsku, predstaviteľ pravicovo-národného krídla AfD Björn Höcke, sa ocitol v hľadáčiku nemeckej domácej spravodajskej služby pre svoje extrémistické názory, približuje AP.

    Kresťanskodemokratická únia (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá od roku 1990 dostávala v Durínsku najviac hlasov, skončila až tretia so ziskom 21,8 percenta.

    Prepad z 33,5 percenta spred piatich rokov je jej najhorším výsledkom v tejto spolkovej krajine.

    CDU vylúčila vstup do koalície buď s Ľavicou, alebo s AfD, v dôsledku čoho zostali Ramelowovi len dve možnosti – menšinová vláda alebo nestabilná koalícia s troma ďalšími stranami, z ktorých už jedna účasť na takomto riešení odmietla.

    Agentúra DPA v tejto súvislosti konštatuje, že hoci Ramelow, ktorý je vo svojej strane považovaný za umierneného politika, dosiahol historické víťazstvo, po durínskych voľbách zavládla veľká neistota, pokiaľ ide o budúcu krajinskú vládu.

    Doterajšia koalícia totiž prišla o väčšinu v krajinskom sneme – a tvorba novej by mohla byť mimoriadne ťažká.

    Kedysi silní sociálni demokrati z SPD, ktorí v uplynulom čase utŕžili viacero ťažkých volebných porážok a ktorí čoraz viac spochybňujú svoju podporu pre Merkelovej vládu, sú v Durínsku štvrtí po poklese z 12,4 na 8,2 percenta.

    Do durínskeho krajinského parlamentu sa dostali ešte zelení (5,2 percenta) a liberáli z FDP (5,0 percenta).

    Krajinské voľby v Durínsku ukončili v Nemecku volebný rok 2019, v ktorom sa konali voľby do celkovo štyroch krajinským snemov, z toho troch vo východnom Nemecku, ako aj európske voľby.

    - Reklama -