Ďalší škandál v zdravotníctve. Šéf štátnej zdravotnej poisťovne si mal uliať 14 miliónov. Tvrdí to Beblavý

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    S informáciami o tom, že Foraiova teta je podpísaná pod zmluvami za milióny eur prišiel podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý, podľa ktorého by mal riaditeľ VšZP po takejto kauze odstúpiť. Beblavý podal aj podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. V kauze ide údajne o 69 zmlúv, ktoré Všeobecná zdravotná poisťovňa uzavrela so šiestimi spoločnosťami od roku 2012. „Spája ich jedna vec. V týchto spoločnostiach je konateľom, spoločníkom alebo oboje M. Foraiovi blízka a pravdepodobne nastrčená osoba, 77-ročná príbuzná Anna Sučková, rodená Foraiová,“ uviedol Beblavý.

    Podľa podpredsedu strany Sieť dôchodkyňa iba predstiera podnikanie v oblasti zdravotníctva, aby zakryla podnikateľské aktivity svojho synovca a riaditeľa VšZP Marcela Foraia. Poslanec Beblavý tvrdí, že podľa neho nie sú štandardné zmluvné podmienky ani spôsob, akým boli uzavreté. Beblavý preto podal podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií a chce, aby orgán prešetril podozrenie zo zneužitia funkcie aj prípadné porušenie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Ak by sa ukázalo, že Forai zneužil svoje postavenie, hrozila by mu pokuta vo výške ročného platu čo je približne 67-tisíc eur a prišiel by o stoličku riaditeľa VšZP. Portál Konzervativnyvyber.sk pripomína, že už v minulosti Forai dostal trest za to, že v majetkovom priznaní neuviedol byt v bratislavskom River Parku.

    Forai sa bráni

    Podľa vyjadrení riaditeľa VšZP nemá príbuzenský vzťah medzi ním a Sučkovou žiaden vplyv na výkon jeho funkcie. „Pani Anna Sučková pracovala v laboratóriách celý život, teda dávno pred tým, ako vôbec Marcel Forai začal pôsobiť v zdravotníctve. Je preto prirodzené, že pôsobí v oblasti, ktorej sa profesionálne venovala viac ako 40 rokov,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová s tým, že všetky zmluvy so VšZP sú zverejnené na internete.

    Poisťovňa spochybňuje aj to, že by malo ísť o 69 zmlúv v hodnote 14 miliónov eur, ako to tvrdí Miroslav Beblavý. Podpredseda Siete preto vyzval riaditeľa VšZP, aby tieto údaje vysvetlil a uviedol veci na pravú mieru. Šéf štátnej poisťovne naopak vyzýva Beblavého, aby svoje tvrdenie podložil dôkazmi. „Generálny riaditeľ M. Forai vyzýva poslanca Beblavého, aby povedal konkrétne prípady, v ktorých došlo k netransparentnému podpisu zmluvy alebo uprednostneniu konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti pred iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ zhrnula stanovisko riaditeľa hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

    - Reklama -