Ďalší škandál s odpočúvaním. Nemecké tajné služby mali špicľovať FBI, OSN či francúzskeho ministra zahraničných vecí

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Stane sa tak v spolupráci s BND, informovala dnes v Berlíne zástupkyňa hovorcu vlády Christiane Wirtzová, podľa slov ktorej budú o poznatkoch informované príslušné kontrolné grémia parlamentu. Wirtzová pripomenula, že politická špionáž partnerských štátov nie je súčasťou úloh BND a dodala, že slová spolkovej kancelárky Angely Merkelovej o tom, že špiónovanie medzi priateľmi nie je prípustné, nestratili nič na platnosti. Šéf BND Gerhard Schindler má dôveru nemeckej spolkovej vlády a niet dôvodu na špekulácie o jeho budúcnosti, vyplynulo z Wirtzovej slov.

    O spomínanom monitorovaní informovala rozhlasová stanica RBB Inforadio.

    Podľa rovnakého zdroja mala BND údajne monitorovať aj Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, Detský fond OSN (UNICEF) so sídlom v New Yorku, Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) so sídlom v Ženeve, americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ako aj početné európske a americké firmy.
    Hovorca nemeckého rezortu diplomacie Martin Schäfer ubezpečil, že údajné odpočúvanie francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa nezaťaží jeho vzťahy s nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

    Podľa hovorcu nemeckí diplomati vedia, že sa o ich činnosť zaujímajú iní a prijímajú preto nevyhnutné opatrenia. ,,Nikto na ministerstve zahraničných vecí by však nepredpokladal, že ho odpočúva BND. Schäfer súčasne ubezpečil o maximálnej dôvere k diplomatovi Haberovi, v rokoch 2008 – 2011 vedúceho pozorovateľskej misie Európskej únie v Gruzínsku a následne šéfa štábu pre plánovanie diplomatickej služby EÚ v Bruseli, v súčasnosti veľvyslanca EÚ v Turecku.

    - Reklama -