Ďalší kút Nemecka, ďalšie štatistiky kriminality. Ďalší nárast, ďalšia bitka… Čítajte, ak vás to ešte zaujíma

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Denník v úvode píše, že obyvateľov mesta rozrušil incident v autobuse, kde sa do seba pustili dve skupiny sýrskych utečencov, a pripomína, že zranené bolo aj jedno batoľa. „Zdanlivo išlo len o ojedinelý incident, ale nie je to tak. Je to, bohužiaľ, jeden z mnohých násilných činov, ktorých počet sa v minulom roku výrazne zvýšil. Všeobecne sa dá povedať, že ulice mesta sú dnes menej bezpečné. Pouličná kriminalita vzrástla o desať percent,“ uvádza denník.

    Pojem „pouličná kriminalita“ z pohľadu polície znamená trestné činy, ktoré boli spáchané v uliciach a na ďalších verejných miestach a zahŕňajú ublíženie na zdraví, znásilnenie, lúpež alebo krádež. „Celkovo polícia v minulom roku evidovala v Augsburgu 4 155 týchto prípadov, zatiaľ čo v roku 2015 to bolo 3 797 prípadov,“ píše denník s tým, že sa zvýšil najmä počet prípadov ublíženia na zdraví. V roku 2015 ich polícia evidovala 277, ale vlani už 324, čo predstavuje 17-percentný nárast.

    Šéf tamojšej polície Michael Schwald konštatuje, že zvýšená kriminalita predstavuje vážny problém. Ako uvádza, polícia sa celé roky snaží realizovať programy prevencie. V rámci týchto programov sú napríklad školení študenti, aby mohli pôsobiť v prípadných sporoch vo verejnej hromadnej doprave a na iných verejných miestach ako prostredníci. „Vplyv polície je do istej miery limitovaný. Sociálny vývoj v našom meste nemôžeme zastaviť sami,“ argumentuje policajt.

    Policajti tradične uvádzajú, že na zvýšenej kriminalite sa podieľali utečenci len minimálne. Pritom počet utečencov v Augsburgu sa rovnako ako v iných nemeckých mestách minulý rok zvýšil. Okrem spomínaného incidentu v autobuse došlo v uplynulom mesiaci na tamojšej plavárni k sexuálnemu obťažovaniu, z ktorého polícia obvinila utečenca. Polícia síce v rámci politickej korektnosti nezverejnila jeho identitu, ale skúsenosti z predchádzajúcich mesiacov hovoria o tom, že tento druh kriminality je doménou utečencov.

    Ani polícia však nepopiera fakt, že miera násilia v uliciach Augsburgu medziročne vzrástla, čo sa v predchádzajúcich rokoch v takomto meradle nikdy neprejavilo. Do mesta a okolia však nikdy v ostatných rokoch neprišlo toľko utečencov. Aktuálne sa tam podľa informácií webu mesta Augsburg nachádza asi 3 400 nových utečencov. Ich presný počet však nie je známy, pretože mnohí z nich neprešli registráciou.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -