Ďalší Slovák na panamskej „čiernej listine“. Podvodník alebo len nevinný akcionár?

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)

    Obchodník Milan Hošek kšeftuje s cennými papiermi a vlastní minoritné akcie viacerých firiem a po novom sa jeho meno objavilo aj na kontroverznom zozname „hriešnikov“ slovenského zoznamu Panama Papers. Ten sa v rozhovore pre Aktualne.sk snažil obhájiť a vysvetliť, ako sa mohlo jeho meno dostať do dokumentu.

    Hošek hneď v úvode prezradil, že nie je klientom spoločnosti Mossack Fonseca. Taktiež vyzdvihol, že existujú dve kategórie ľudí, ktorých mená sa objavili v spise Panama Papers a mali niečo do činenia so spomínanou firmou. „Sú tam dve kategórie ľudí. Jedna kategória, čo tam perie peniaze a s tou firmou majú zmluvu a jednoducho podvádzajú. Druhá kategória sú tí, ktorí tam majú akcie a nič nerobia, len ich vlastnia. Ja som tá druhá kategória. Tá firma peniaze neperie, to je klasická investícia, kde mám akcie, podiel,“ prezradil obchodník. 

    Hošekovo meno sa spája aj s ďalším členom zo slovenského zoznamu, s programátorom počítačových hier Markom Rosom. „K akciám som prišiel rozdelením pražskej firmy Keen Software House. Tam ide o Mareka Rosu. V podstate to celé s Rosom bolo tak, že mal pražskú firmu Keen Software a ja som tam mal nejaké peniaze. On investíciu zvelebil a zarobil desiatky miliónov eur na videohrách. Rosa tie peniaze investoval do umelej inteligencie. Lenže tú investíciu urobil, nanešťastie, cez túto panamskú firmu. Nebolo to tak, že chcel kryť či prať peniaze, nemá prečo, nie je žiadny zlodej. Dal tam reálne peniaze, zdanené, čo zarobil,“ obhajuje počítačového programátora Hošek.

    - Reklama -