Dajú Briti zbohom Európskej únii? Prieskum prezradil viac

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Prieskum inštitútu YouGov zistil, že 41,6 percenta respondentov by hlasovalo za zotrvanie v EÚ a 40,7 percenta za odchod z Únie, informovala tlačová agentúra DPA. Ďalších 17,7 percenta opýtaných uviedlo, že ešte nevie, ako by hlasovali. Ak by sa nebrali do úvahy tí, ktorí “ešte nevedia”, za zotrvanie Británie v EÚ by bolo 50,6 percenta a proti 49,4 percenta opýtaných.

    To naznačuje, že hlasovanie v referende prezývanom Brexit (britský exit – odchod z EÚ) by mohlo byť tesnejšie, ako naznačili predchádzajúce prieskumy.
    “Je to mimoriadne tesné a po nedávnych prieskumoch to prináša ďalšie dôkazy, že obe strany oddeľuje iba zopár percent,” povedal politický analytik Univerzity v Kente Matthew Goodwin. Spolu s ďalšími analytikmi skúmali potenciálne vplyvy intervencií premiéra Davida Camerona, vodcu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna a vodcu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea, ktorý vedie razantnú kampaň proti zotrvaniu Británie v EÚ. Podľa analytikov je nepravdepodobné, že by UKIP výrazne ovplyvnila názory voličov pred referendom, keďže sa zdá, že voliči si už urobili obraz o Farageovi, uviedla DPA.

    Cameron sa zaviazal vyjednať pre Britániu lepšie podmienky členstva v EÚ pred tým, ako usporiada koncom roka 2017 referendum, či má, alebo nemá Británia zostať v EÚ. Premiér v auguste začal druhé kolo rokovaní s ďalšími lídrami EÚ. Upozornil ich, že Británia chce reformu v štyroch oblastiach – v konkurencieschopnosti, zvrchovanosti, sociálnom zabezpečení a riadení ekonomiky. Politickí súperi ho obvinili, že je vo svojich požiadavkách príliš vágny a nepovedal verejnosti, v čo presne dúfa, že rokovaniami dosiahne.

    Očakáva sa, že voliči budú v referende odpovedať na jedinú otázku: Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo by malo Európsku úniu opustiť?

    - Reklama -