Cyril Höschl: Blíži sa totálny koniec. Máme poslednú sekundu na obranu Európy

    0
    Ilustračné foto: migranti (Autor: SITA)

    Podľa Höschla je dôvod báť sa utečencov oprávnený. „Ich kultúra a spôsob života často s našim zlučiteľné nie sú a naše hodnoty si neuhájime, pokiaľ budeme k problému pristupovať rovnako samovražedne ako doteraz,“ myslí si psychiater, podľa ktorého je potreba rozlišovať medzi kulisou vonkajšieho nepriateľa a nepriateľom skutočným. „Nemáme proti sebe britských koloniálnych dôstojníkov ako Gándhí, ani pomerne neurčité zlo ako Tolstoj, ale náboženských fanatikov podrezávajúcich nemilosrdne nevinných civilistov, turistov a humanitárnych pracovníkov ako prasatá a ešte si hrozné videozábery týchto jatiek s gustom vystavujúcich na internete,“ zdôraznil v rozhovore.

    „Európa má teraz poslednú sekundu na sebaobranu,“ povedal a dodal, že to však poznamená slobodu pohybu, čím nad nami terorizmus vlastne víťazí. „Základom našej stratégie obecne musí byť prísne rozlišovanie, kto predstavuje pre Európu nebezpečie a kto naozaj potrebuje pomoc,“ povedal s tým, že si myslí, že sa to dá rozlíšiť. Ako, to už vysokoškolský pedagóg nepovedal, ale upozornil, že pomoc by mala smerovať skôr do miest problémov, nie si ich tu vytvárať.

    Höschl je zároveň presvedčený, že na činy, ktoré sa odohrali v minulom týždni, sa dá pozerať buď ako na nepochopiteľné prejavy fanatikov, ktorých motívy zostávajú normálne mysliacemu človeku nezrozumiteľné, alebo ako na barbarské, ale zrozumiteľné cesty k cieľom, ktoré sú ideologicky formulované. „Tým je vyhnanie diabla, ktorým je Amerika a európska civilizácia,“ pripomenul uvažovanie islamských teroristov.

    Tunisko malo ukázať Západu, čo ho čaká

    Udalosti z Tuniska majú podľa jeho názoru pomôcť rozvrátiť tuniskú spoločnosť a majú byť živnou pôdou pre nástup temných síl Islamského štátu. „Taktiež je to signál ukázať Západu, čo ho čaká,“ povedal a dodal, že proti netolerancii sa už nedá „bojovať“ toleranciou. „Musia sa zjednotiť medzinárodné sily v postupe proti terorizmu, ktorý bohužiaľ už nebude môcť byť iba defenzívny,“ uviedol psychiater, podľa ktorého speje európska civilizácia ku svojmu koncu. „Je len otázkou, v akom časovom horizonte,“ veštil nepeknú budúcnosť starému kontinentu.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    „Niektorí psychopati sú skvelí manipulátori a dokážu aj v dosť inteligentných ľuďoch, ktorí však majú potrebu sa k niekomu silnému primknúť, vyvolať akýsi ‚štokholmský syndróm‘. To jest ‚Je to zloduch, ale som pri ňom v bezpečí‘,“ naznačil, ako uvažujú ľudia, a podľa neho sa to potom ďalej racionalizuje v štýle „napokon má vo veľa veciach pravdu, tak prečo ho nepodporiť“. „Psychopatický neznamená hlúpy ani neschopný, často je to naopak,“ pripomenul a dodal, že stále verí v slobodnú budúcnosť krajín.

    Ak podľahneme svojej lenivosti, hrozí spoločnosti podľa Höschla aj nezakrádajúci sa návrat totalitných režimov. „Keby som vedel, ako z toho von, určite by som si to nenechal až doteraz pre seba,“ povedal na záver spoluautor niekoľkých psychiatrických a psychologických učebníc.

    autor: jzd

    - Reklama -