Čudné praktiky pri žiadosti o dotácie. Podozrenie z robotov a zvláštny postup

    0
    Ilustračné foto: Farma solárnych panelov (Autor: SITA)

    Na tento projekt bolo vyčlenených celkovo 45 miliónov eur. Tento týždeň prebiehalo druhé kolo žiadostí o dotácie za štyri milióny. No práve tento proces vyvolal v ľuďoch zmätok. Ako totiž upozornil denník Sme, v provom kole si 3,25 milióna eur rozobrali ľudia za štyri dni, v tom druhom to trvalo podstatne kratšie. Podľa štátnej Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry to trvalo pár hodín. No napríklad montéri, ktorí o dotácie žiadali, tvrdia, že sa vyčerpali približne za hodinu.

    Bolo to príliš rýchle

    Podľa Jána Otčenáša z firmy GEEA je vyplnenie obrovského počtu tlačív za taký krátky čas skrátka nereálne. „Náš klient už po 15 minútach od spustenia dostal rezervačné číslo okolo tritisíc,“ upozornil. Podľa štátnej agentúry bolo vydaných 3 216 poukážok. Tie podľa hovorcu Eduarda Jambora vydávala agentúra automaticky v poradí, ktoré vyplývalo zo zverejnených všeobecných podmienok podpory projektu, pričom v súlade s nimi sa uplatňovali uprednostňujúce kritériá.

    No odborníkom sa to nezdá. Dôvodom je práve rýchlosť vyplnenia žiadostí. Preto sa objavili podozrenia, či niekoľko prihlášok nevypĺňal náhodou namiesto ľudí robot alebo automatický systém. „Na stránke zelenadomacnostiam.sk bolo v ten deň vyše 6 000 unikátnych prístupov,“ tvrdí Jambor. „Pri prvých registráciách som musel len zakliknúť fajku, že nie som robot. Pri štvrtom klientovi som už musel označiť obrázky, na ktorých boli autá,“ opísal postup živnostník Jaroslav Varo.

    Žiadatelia o dotáciu sa však sťažovali aj na inú vec, a to fakt, ako agentúra o spustení druhého kola dotácií informovala. Podľa konateľa spoločnosti Easysun Jána Bokroša o tom agentúra informovala až v piatok podvečer. Akcia sa pritom spustila už v pondelok, no ani v ranných hodinách vraj ešte nebolo jasné, o koľkej sa druhé kolo vlastne otvorí. To napokon spustili napoludnie. A hoci si ľudia po vyplnení žiadostí a následnom presmerovaní na stránku mohli prečítať, že registrácia bola zaevidovaná a zmluva sa pripravuje, napokon dostali e-mail, že v žiadosti neuspeli, opísal Otčenáš.

    - Reklama -