Cséfalvayová: Americká i ruská zahraničná politika sú nevypočitaľné

    0
    Katarína Cséfalvayová (Autor: TASR)

    Zodpovednosť

    “Aj tesne po konci studenej vojny dokázali lídri veľmocí preukázať viac zodpovednosti ako dnes, keď odstupujú od mierových zmlúv,” uviedla Cséfalvayová na sociálnej sieti. Americkú aj ruskú zahraničnú politiku označila za nevypočítateľnú. Zdôraznila, že “náhradnú planétu zatiaľ nemáme”.

    Slovensko je sklamané

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vyhlásilo, že Slovensko je sklamané, že Ruská federácia nevyužila uplynulých šesť mesiacov na podniknutie krokov potrebných na zachovanie zmluvy. Reakciou sa prihlásilo k vyjadreniu Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie.

    Štáty NATO v piatok obvinili Moskvu z ukončenia platnosti Zmluvy INF a zaviazali sa k primeranej reakcii na rozmiestňovanie ruských rakiet 9M729. Aliancia tak podporila Spojené štáty, ktoré oficiálne odstúpili od zmluvy.

    Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 – 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

    Rusko i Spojené štáty plnenie INF tento rok pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

    Washington dávnejšie avizoval, že od INF definitívne odstúpi 2. augusta, ak Rusko dovtedy nezlikviduje svoj nový raketový systém. Ruský prezident Vladimir Putin 3. júla podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy INF zo strany Moskvy. Rusko tento krok oznámilo 2. februára po tom, ako tak koncom januára urobili aj Spojené štáty.

     

    - Reklama -