Črtá sa na Ukrajine náboženský konflikt? Polícia zadržala obrancov kláštora Kyjevsko-pečerská lavra

    0
    Kyjevsko-pečerská lavra (Autor: TASR)

    K zadržaniu ľudí pri kláštornom komplexe, medzi ktorými boli aj neplnoleté osoby, došlo v nedeľu, keď pravoslávni veriaci slávili Sviatok presvätej Bohorodičky Ochrankyne. 

    Polícia uviedla, že cieľom ich zadržania bolo zistenie totožnosti a preventívna práca v podobe poučenia o nezákonnosti pôsobenia neregistrovaných bezpečnostných zložiek.

    Skupina prevažne mladých ľudí prišla ku kláštornému komplexu zrejme po výzve zástupcu jej predstaveného, metropolitu vyšhorodského a černobylského Pavla, ktorý mal obavy, že v deň cirkevného sviatku by mohlo dôjsť obsadeniu budov radikálmi. Vyzval preto veriacich, aby boli v nedeľu celý deň prítomní v tejto národnej svätyni.

    Velenie ukrajinskej polície však počas víkendu opakovane zdôrazňovalo, že má dostatok síl a prostriedkov na ochranu všetkých miest vyhradených pre náboženské účely a nedovolí žiadne vandalské činy.

    Agentúra Ukrinform informovala, že v tomto duchu polícia už vopred upozorňovala aj organizátorov nedeľného pochodu nacionalistov a pravicových radikálov, ktorým si pripomenuli výročie založenia Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) pred 76 rokmi. Podľa polície na tejto akcii došlo k niekoľkým potýčkam medzi účastníkmi a hliadkujúcimi policajtmi.

       

     

    - Reklama -