Črtá sa ďalšia spolupráca do volieb VÚC

    0
    Béla Bugár (Autor: SITA)

    SMK pripomenula, že predstavitelia strán sa už zišli vo februári. “A dohodli sa, že okresné a krajské organizácie budú rokovať na miestnej, regionálnej úrovni. V súčasnosti prebieha sumarizácia týchto rokovaní a na zasadnutí Republikového predsedníctva SMK sa prijme definitívny sumár týchto rokovaní. Obe politické strany zasadnú znova za rokovací stôl 26. apríla,” uviedla hovorkyňa SMK Helena Fialová.

    Stretnutie nedávno potvrdil aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Republiková rada Mosta-Híd zároveň v marci prijala odporúčanie krajským štruktúram rokovať o vytvorení predvolebných koalícií pre regionálne voľby so stranami súčasnej vládnej koalície Smerom-SD a SNS. Na južnom Slovensku zas so štruktúrami SMK. Strana hovorí aj o možnosti širokých koalícií nielen s parlamentnými, ale aj mimoparlamentnými stranami, ktoré by stáli proti extrémistickým kandidátom. Most-Híd zatiaľ o menách na prípadných kandidátov na predsedov krajov nehovoril.

    SMK TASR potvrdila zámer postaviť vlastných kandidátov v Trnavskom a Nitrianskom kraji. “Bude to však závisieť od rokovania 26. apríla s Mostom-Híd,” zdôraznila Fialová. Pripomenula postup výberu kandidátov na krajských poslancov aj predsedov VÚC. V rukách to majú okresné konferencie, krajské rady a posledné slovo má Republikové predsedníctvo SMK. “Schvaľuje kandidátne listiny na poslancov samosprávneho kraja, ako aj kandidátne listiny na predsedu samosprávneho kraja,” doplnila Fialová.

    Termín volieb ešte určený nie je, vyhlasuje ho predseda Národnej rady SR. Musí tak urobiť najneskôr 110 dní predo dňom konania volieb. Podľa zákona sa voľby konajú v posledných 14 dňoch volebného obdobia. Naposledy bolo hlasovanie v roku 2013. Prvé kolo sa konalo 9. novembra a druhé 23. novembra 2013. Práve do 23. novembra teda majú byť zvolení noví predsedovia krajov a krajskí poslanci.

    Po novom už nebudeme voliť predsedov krajov v dvoch kolách, ale iba v jednom. Za predsedu bude zvolený ten kandidát, ktorý získal najviac platných hlasov. Vzhľadom na zmeny by sa hlasovanie mohlo uskutočniť najneskôr v sobotu 18. novembra.

    - Reklama -