Čoskoro tu máme takmer pol milióna ďalších utečencov. Prognóza z dielne OSN je hrozivá, obsahuje nové fakty

    0
    Utečenci na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf medzi Maďarskom a Rakúskom (Autor: SITA)

    Utečencov, ktorí na starý kontinent prúdia cez Stredozemné more, môže byť do konca roka 400 000. A nie sú to len Sýrčania. Dokument OSN, ktorý citovala agentúra Reuters, obsahuje naozaj konkrétne čísla.

    Nie je Sýrčan ako Sýrčan

    Doteraz prišlo 367 902 utečencov. Prognózy však hovoria, že do konca roka sa toto číslo bude zvyšovať a v roku 2016 by ich malo byť 450 000. „V roku 2016 by ich mohlo byť 450-tisíc alebo aj viac,“ uvádza sa v dokumente UNHCR, z ktorého citovala agentúra Reuters. Presnú polovicu tvoria Sýrčania, ďalej sú to Afganci, ktorých je 14 percent, Nigérijčania tvoria štyri percentá a Iračania tri percentá. Ale pozor, nie všetci, ktorí uvádzajú, že sú Sýrčania, skutočne z tejto krajiny aj pochádzajú.

    Viac detí ako žien

    UNHCR uvádza aj percentuálne rozdelenie mužov, žien a detí. Samozrejme, mužov je najviac a tvoria až 72 percent, no zaujímavé je, že detí je viac ako žien. Tu predstavuje rozdiel 2 percentá, 13 percent tvoria ženy a 15 percent deti. Správa uvádza aj počet migrantov, ktorí náročnú plavbu naprieč morom neprežili. Tých je takmer 3 000, konkrétne 2 850.

    Európska chaotička

    Utečenci majú namierené hlavne do Nemecka, kam ich pozýva kancelárka Angela Merkelová. Kvôli tomu pozastavila Dublinsky dohovor, za čo si vyslúžila na jednej strane zbožňovanie a rešpekt zo strany migrantov, na druhej stranej zožala aj kritiku. Napríklad aj od nášho poslanca, predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý ju nazval najväčším chaotikom EÚ. Migranti sa zdržovali najmä v budapeštianskej stanici Keleti, odkiaľ mali namierené na Západ.


     

    - Reklama -