Corbyn si to poriadne zlízol. Je vraj rusofil a problém s ním majú aj jeho stranícki kolegovia

    0
    Jeremy Corbyn predseda Labouristickej strany (Autor: SITA)

    Corbynova pozícia nie je vzhľadom na jeho miestami až extrémne ľavicové názory jednoduchá už od začiatku jeho prekvapivého zvolenia na čelo britských labouristov. V uplynulých dňoch bola jeho pozícia oslabená obvinením zo stykov s predstaviteľmi zahraničnej rozviedky v 80. rokoch. Britské médiá publikovali dokumenty, podľa ktorých sa mal Corbyn už ako poslanec Labouristickej strany stretnúť niekoľkokrát s agentom ŠtB.

    Tieto informácie opäť otvorili tému jeho údajných dlhodobo priateľských vzťahov s Moskvou, ktorých intenzita pretrváva od čias studenej vojny až po súčasnosť. V stredu Corbyn podľa svojich odporcov opäť potvrdil, že patrí na britskej politickej scéne k najbližším spojencom Vladimira Putina. Ministerská predsedníčka Theresa Mayová v stredu v britskom parlamente predstavila odvetné opatrenia za útok na ruského agenta na britskej pôde, z ktorého viní práve Moskvu.

     

     

    Zdroj: Twitter / Theresa May

    Mayovej rozhodnutie vyhostiť 23 ruských diplomatov a prijať ďalšie opatrenia fakticky bezvýhradne podporili aj opoziční labouristi, ale výnimkou bol práve Corbyn. Šéf labouristov sa namiesto očakávanej podpory spýtal premiérky, prečo ruská strana nedostala na vyžiadanie vzorku jedovatého plynu, ktorý pri útoku použili. Ďalej uvažoval, či by namiesto sankcií nebolo vhodnejšie využiť diplomatické nástroje, aby nedošlo k eskalácii napätia medzi oboma krajinami.

    Jeho slová sa stretli s nesúhlasnými výkrikmi z radov konzervatívnych poslancov. Ako však uvádza bruselský server Politico, nesúhlas, hoci nie taký hlasný, bol očividný aj z výrazov jeho vlastných straníckych kolegov. Olej do ohňa ešte prilial jeho hovorca, ktorý neskôr na tlačovej konferencii uvažoval nad tým, či za útokom skutočne stoja Rusi. Konzervatívny poslanec Mark Francois označil Corbyna za „apologéta Ruska“, Sammy Wilson z Demokratickej unionistickej strany potom šéfa labouristov kritizoval, že vyznáva politiku appeasementu.

    Ostré výčitky smerom ku Corbynovi padli však aj z úst jeho straníckych kolegov. „Väčšina členov Labouristickej strany opatrenia ministerskej predsedníčky plne podporuje,“ postavil sa na stranu Mayovej bývalý minister a dlhoročný Corbynov kritik Ben Bradshaw. „Jeremy Corbyn je nebezpečný človek a to isté možno povedať o ľuďoch, ktorí ho obklopujú. Národná bezpečnosť bola vždy jeho Achillovou pätou. Za mňa teda rozhodne nehovorí,“ napísal ďalší labouristický poslanec.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -