Comeback IC-čiek? Brecely si to vie predstaviť – za istých podmienok

    0
    Roman Brecely, predseda Siete (Autor: SITA)

    Po 22 rokoch fungovania skončili IC vlaky, ktoré premávali na trase Bratislava Košice a skracovali cestu o takmer hodinu. „Ak nám to bude vychádzať, nevidím žiaden dôvod, aby sme sa nevrátili k znovuzavedeniu IC-čiek,“ vyjadril sa minister Brecely. Ako píšu Hnonline.sk, návrat IC-čiek bude okrem nastavenia biznis modelu závisieť aj od dopytu po tejto službe, a teda rýchlejšie cestovanie vo vyššom štandarde za vyššiu cenu.

    IC vlaky čelili aj silnému konkurentovi RadioJet, ktorý prepravoval cestujúcich za nižšie ceny. Bývalý šéf železníc Pavol Kravec tvrdí, že dopyt po expresnom spojení Bratislavy a Košíc ešte stále je. Podľa jeho názoru však vlaky nebudú fungovať bez štátnej pomoci. „Poučenie z cenovej vojny máme. Keď IC vlaky nebudú dotované štátom, budú stratové, nie sú samofinancovateľné,“ hovorí Kravec.

    Rozhovor pre HNonline.tv., v ktorom sa minister Roman Brecely vyjadril aj k digitálnej diaľničnej známke a generálnemu pardonu, k spojeniu Bratislavy a Košíc diaľnicou D1, k tunelu Branisko, obchvatu Bratislavy či zvyšovaniu úrovne cestovania vo vlakoch si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -