Čo zostane po odchádzajúcom Martvoňovi? Jeden predpis, ktorý začne platiť od januára. Pár ľudí určite poteší

    0
    Poslanec NR SR Anton Martvoň (vľavo hore) a poslanec NR SR Otto Brixi (vpravo hore) (Autor: SITA)

    Právnu normu predložili poslanci za Smer-SD Otto Brixi, Anton Martvoň, Dušan Čaplovič a Dušan Galis. Pôvodne chceli vládni zákonodarcovia medailistom z olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier, ako aj zlatým majstrom sveta a Európy garantovať dôchodok vo výške 550 až 800 eur podľa medailového umiestnenia. Martvoň však pozmeňujúcim návrhom rozšíril okruh športovcov aj o strieborných a bronzových z majstrovstiev sveta, pričom sa znížila výška dôchodku o 50 eur.

    Ak dôchodok reprezentačných športovcov bude nižší ako 500 až 750 eur, štát im ho dorovná, v prípade bronzových medailistov z olympiády a majstrovstiev sveta na úroveň 500 eur, strieborných na 600 eur a zlatých víťazov na 750 eur. Zlatí majstri Európy si budú môcť nárokovať dôchodok 500 eur. O príspevok budú môcť požiadať medailisti až po dovŕšení dôchodkového veku.

    Vrcholoví reprezentanti vynakladajú podľa poslancov za stranu Smer-SD úsilie, aby dosiahli životné úspechy a ocenenia a nemajú preto dostatočný priestor venovať sa iným oblastiam, v ktorých by si zabezpečili peniaze potrebné na bežný život. “Chceme pomôcť udržať dôstojnú životnú úroveň vrcholovým športovcom na dôchodku, ktorí sa zaslúžili o prezentovanie dobrého mena Slovenska, respektíve niekdajšieho Československa v zahraničí,” povedal Martvoň.

    Návrh zákona predkladatelia považujú zároveň za prínos aj pre mladých ľudí, ktorí by takto mohli získať ešte väčšie odhodlanie venovať svoj život športovej oblasti s následnou možnosťou reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodných športových podujatiach.

    Ak športový reprezentant dosiahol viacero medailových ocenení, bude mať nárok len na jeden príspevok, a to v sume prislúchajúcej najvyššiemu medailovému oceneniu.

    - Reklama -