Čo zlé vraj robí Vladimir Putin v Európe: Podporuje extrémistov a chce nám vziať vieru v demokraciu. Imponuje hlavne xenofóbom a ohrozuje naše hodnoty

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    Prvým spôsobom je vraj to, že Putin dlhé roky podporuje nacionalistické hnutia v Európe. Prominentným príkladom má byť maďarský premiér Viktor Orbán. Ešte v roku 2007 Orbán, vtedy ešte ako predák opozície, povedal, že silnejúce Rusko „predstavuje ohrozenie Európskej únie“. Dnes vraj chce Orbán otvoriť svoju krajinu Východu. V súlade s tým sa má uskutočniť aj Orbánova prestavba maďarského štátu na autoritársky režim podľa ruského prototypu.

    Najznámejším príkladom je však francúzsky Národný front. Strana Marine Le Penovej si koncom roka 2014 požičala 9 miliónov eur  v  Prvej česko-ruskej banke. BIS a ÚZSI (Úrad pre zahraničné styky a informácie) dokonca vyslovili podozrenie, že Európsko-ruská banka a Prvá česko-ruská banka môžu mať úzke väzby na ruské tajné služby alebo na organizovaný zločin. Šéfom Prvej česko-ruskej banky je Roman Popov, blízky dôverník Putina.

    Kto chce účinne nasadiť propagandu, musí spochybniť dôveru ľudí v to, čo čítajú

    Druhým spôsobom je vraj Putinova propaganda, ktorá nám chce údajne vziať vieru v demokraciu. Propaganda už v súčasnosti nefunguje ako v dobách našich dedov. To vraj mnoho kritikov, ktorí stále hovoria o „mainstreamových médiách“, nepochopilo. S nástupom internetu pred 20 rokmi  sa totiž monopol veľkých vydavateľstiev a vysielačov skončil.

    Kto chce dnes účinne nasadiť propagandu ako zbraň, musí vraj spochybniť dôveru ľudí v to, čo čítajú, vidia a počujú. „Ak sa budeme všetci navzájom považovať za klamárov, demokracia stratí schopnosť slobodnej výmeny názorov. V tajných službách sa táto technika nazýva ,rozvrat‘,“ vysvetľuje denník.

    Málokto počítal s tým, že si ruská protiliberálna politika nájde priaznivcov v CSU

    Po tretie: Putinov režim je vraj sexy pre tých, ktorí nie sú otvorení svetu. „Demokracia má v očiach nacionalistov, xenofóbov a pravicových ezoterikov veľa chýb. Najväčšia z nich: demokracie sú slobodné spoločnosti. Sú otvorené ideám, konceptom a spravidla aj prisťahovalcom,“ tvrdí denník s tým, že súčasné Rusko je pravý opak. „Keď ide o tzv. ,záujmy štátu‘, s ľudskými právami sa tam príliš nezaoberajú. Médiá sú ovládané z Kremľa, vojny sa vedú bez mandátu OSN. A kto kritizuje príliš hlasno, musí počítať s tým, že príde o život,“ upozorňuje denník.

    Po štvrté: ruský prezident si môže blahoželať, že má toľko nedobrovoľných pomocníkov. Denník priznáva, že súčasné protiutečenecké protesty nevyvolal Putin. Majú viac dôvodov. „Napríklad zlyhanie nemeckého štátu pri zvládaní tejto neľahkej úlohy. Alebo desiatky rokov chýbajúci diškurz o prisťahovaleckej politike, kde sa, naopak, ešte stále debatuje o prísnom rozdelení na ,užitočných‘ a ,neužitočných‘ migrantov. Ale že si ruská autokratická a protiliberálna politika nájde priaznivcov dokonca aj v radoch bývalých veteránov studenej vojny z CSU, s tým asi naozaj nikto nepočítal,“ priznáva denník.

    Ak budú ľudia ventilovať svoju frustráciu týmto spôsobom, bude Nemecko v ohrození

    Denník tvrdí, že dosť hlúpe bolo už to, keď Horst Seehofer, predseda strany a ministerský predseda Bavorska, pozval maďarského premiéra Viktora Orbána na jesenné zasadnutie CSU. Bolo to nielen gesto posvätenia kontroverznej maďarskej politiky, ale zároveň tým Seehofer legitimizoval tzv. „riadenú demokraciu“ podľa ruského vzoru.

    Po piate: v tejto vojne vraj ide o nás a o naše hodnoty. „V Lipsku, Plauene, Meissene a inde vychádzajú ľudia do ulíc a demonštrujú proti spolkovej vláde, ktorú označujú za ,totalitnú‘ – aj keď im nikto nebráni v tom, aby demonštrovali. Verejnoprávna televízia je označovaná za ,klamné médium‘ – aj keď nerobí nič iné, než že ukazuje ľudí, ktorí skandujú ,klamné médium!‘. A v Drážďanoch, v hlavnom meste Saska s podielom moslimskej populácie 0,1 percenta, sú ľudia skalopevne presvedčení, že im hrozí islamizácia,“ píše denník ironicky s tým, že ak budú ľudia svoju frustráciu ventilovať týmto nezmyselným spôsobom, bude Nemecko skutočne v ohrození. „Tým tretím, kto sa v pozadí smeje, je totiž Vladimír Putin,“ dodal The Huffington Post Deutschland.

    Celý text si môžete prečítať TU

    - Reklama -