Čo to? Čo Putin? Pohyby čerstvých zbraní a vážne správy Terezy Spencerovej o Sýrii

    0
    Zľava sýrsky prezident Bašár Asad, ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu (Autor: TASR)

    „Tak Rusko vraj do dvoch týždňov dodá Sýrii protivzdušné systémy S300. Z logiky veci vyplýva, že ich budú mať pod palcom ruskí vojaci, pretože tí sýrski asi nemajú príslušný výcvik. A z toho plynie, že by sa Izrael mal vo svojich útokoch na Sýriu ,krotiť‘. Pre Sýriu to však súčasne znamená, že kľúčovú časť jej obrany má Rusko pod kontrolou už úplne otvorene. Alebo inak, že ruské ministerstvo obrany urobilo zásadný krok, aby sa stalo kľúčovým ,hráčom‘ na sýrskom bojisku. Zostrelenie ruského špionážneho lietadla s 15 vojakmi na palube tak Rusku dodalo skvelú zámienku sťažiť plánované (v ruskej dikcii ,nekontrolované‘) útoky Západu. Ešte významnejšie než predsa len zastarané S300 je rozhodnutie rušiť satelitnú navigáciu, palubné radary a komunikačné systémy lietadiel, ktoré útočia na Sýriu zo Stredomoria. Nehovoriac už o vyhlásení bezletovej zóny nad provinciou Latakia, kde sa nachádza ruská letecká základňa,“ poznamenala na úvod Spencerová.

    „Avšak, už len fakt, že sa nevie, o koľkých batériách S300 je reč… A že sa tak navyše má stať ,do dvoch týždňov‘…, necháva priestor pre rokovanie a handlovanie. Pretože ruská reakcia sa zatiaľ stále obmedzuje len na prevenciu. Tých 15 mŕtvych vojakov však stále visí ,vo vzduchu‘. Skrátka, stále nie je jasné, akú cenu za nich Izrael – a jeho spojenci – budú musieť zaplatiť. Teda, ak vôbec. Ruské ministerstvo obrany tlačí na pílu, vraj za tých pätnásť vojakov fakt môže len a len Izrael…, zatiaľ čo ministerstvo zahraničia uisťuje, že S300 ,nie sú proti tretej strane‘ a vzťahy s Izraelom nepoškodia. Hrajú Putin s Lavrovom dobrých policajtov a Šojgu toho zlého? Alebo už sme blízko toho, aby sa – po volebnej strate niekoľkých regiónov pre penzijnú reformu – hralo aj o Putinovo domáce politické prežitie?“ spýtala sa ďalej Spencerová.

    A dodala, že pre Bibiho, Trumpa, Saudov a ich pudlíkov vzniká „nová realita“. „Západná Sýria sa pre nich má stať nedotknuteľnou,“ skonštatovala. „Skúsia pre potreby USA otestovať kapacitu ruskej protivzdušnej obrany? Asi áno. A dokážu to bez tretej svetovej?“ spýtala sa.

    Zdroj: Facebook/Tereza Spencerova

    - Reklama -