Čo sa to deje v KDH? Hlina odmieta mocenské pnutie, hovorí o obmene kádrov

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Rada KDH v sobotu schválila kandidačnú zásadu trikrát a prestávka. Znamená to, že trikrát po sebe zvolený poslanec do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu si na ďalšie funkčné obdobie berie prestávku. Nestretlo sa to však s pochopením niektorých členov Kresťanskodemokratického hnutia.

    Bývalý poslanec za KDH Alojz Přidal napísal na svojom statuse na Facebooku, že Rada KDH týmto krokom odpísala Annu Záborskú a Miroslava Mikolášika a jemu je z toho smutno.

    „Príklad hodný nasledovania? Rada KDH odsúhlasila, že všetci, ktorí trikrát kandidovali do europarlamentu či NR SR, budú mať jednu prestávku. Minimálne podpredseda Peter Bobula, Miro Mikolášik a Anna Záborská budú mať tak štvorročnú prestávku. Aj keď spravodlivejšie by bolo, keby stopku mali len tí, ktorí neboli úspešní. Teda zo spomínaných len Peter Bobula. Čudné či zaujímavé?“ pýta sa Přidal.

    Zaujímavé sú aj komentáre pod statusom, do ktorých sa zapojil aj člen rady Jozef Mikloško, ktorý hlasoval za toto uznesenie. „Ľudia by si mali po 12 rokoch oddýchnuť!“ napísal Mikloško, na čo mu Přidal oponoval, že politické oddýchnutie si zaslúži on.

    Stále spíte v 19. storočí

    Súčasný poslanec za SaS Juraj Droba tiež vyjadril svoj názor v komentári, pričom si myslí, že tí, ktorí boli v KDH dvadsať a viac rokov, to dotiahli na dno priepasti a súčasný predseda Hlina sa podľa neho snaží robiť dobré neštandardné kroky. „Hlina sa snaží resuscitovať pacienta v kóme a zatiaľ to robí dobre. Takže sa nečudujem, že robí neštandardné kroky. Lebo pár tisíc krúžkov (ak vôbec) vás, starých matadorov stranu nevzkriesi. Už aj Vatikán sa reformuje a modernizuje, len vy stále spíte v 19. storočí,“ napísal Droba.

    Přidal pre PL povedal, že je z rozhodnutia rady prekvapený a smutný, pričom nevidí príklad zo žiadnej inej krajiny. „…ten princíp bol prijatý aj voči úspešným členom Národnej rady SR. Teraz však nie sme v parlamentne, takže sa to týka v podstate hlavne volieb do europarlamentu. Mne sa preto zdá dosť čudné, aby rada rozhodla tak, že dvaja najúspešnejší, Záborská a Mikolášik, majú byť odstavení na štyri roky. Nevidím obdobu. Hlina to interpretuje tak, že chce hľadať nového Churchilla a že mladí by mali mať priestor. Nerozumiem tomu a sám sa pýtam, čo je za tým,“ hovorí exposlanec KDH, pričom si myslí, že na kandidátke do Európskeho parlamentu by mohli byť aj noví politici, ako aj títo dvaja skúsení ľudia.

    Neinformovali ma o tom, som sklamaná a zaskočená, hovorí Záborská

    Europoslankyňa za KDH Anna Záborská pre PL povedala, že ju mrzí, že na spomínanom zasadaní nebola a že ju dokonca pred rozhodnutím rady o tomto kroku nikto neinformoval. „Musím povedať, že ma to zaskočilo. Rada to odsúhlasila, ja som tam, žiaľ, nebola. Mrzí ma, že predtým nebola diskusia. Je to vážne rozhodnutie, o ktorom si myslím, že bolo nutné v strane diskutovať. Človek musí byť v politike pripravený na všetko. Ťažko dopredu povedať, čo bude a či je to cesta úspechu KDH. Uvidíme o dva roky,“ hovorí evidentne sklamaná europoslankyňa, pričom dodáva, že ona svoje skúsenosti mladým odovzdáva už teraz a sama v europarlamente stretáva kolegov, ktorí sú tam dlhšie ako ona.

    „Z renomovaných strán v Európe nikomu ani nenapadne, že by obmedzovali mandát a šancu kandidovať úspešným politikom,“ uzatvára Záborská.

    Nikto si nemôže myslieť, že bude vo funkcii naveky

    Líder KDH však obhajuje kandidačnú zásadu trikrát a prestávka, a zdôrazňuje personálnu obnovu hnutia. „V praxi to znamená, že náš člen, ktorý bol trikrát po sebe zvolený do funkcie, na ktorú nominuje Rada KDH, si ďalšie obdobie berie prestávku a skúsenosti odovzdáva členom hnutia. So špeciálnym dôrazom na mladších členov. Po tejto prestávke môže byť znova nominovaný,“ povedal Hlina, ktorý zdôraznil, že návrh bol schválený viac ako 95 percentami delegátov Rady KDH.

    Predseda kresťanských demokratov odmieta, že by sa chceli zbaviť skúsených členov, naopak si myslí, že každá strana musí personálne pracovať. „Bol som na zjazde CDU a tam mi ukazovali človeka, o ktorom hovorili, že približne päť rokov sa vie, že o pár rokov nahradí Angelu Merkelovú. Toto je na Slovensku úplne deficitné. U nás strany padajú s predsedom. Zodpovedná strana si vychováva zástupcov. Nikto si nemôže myslieť, že keď bude zvolený do funkcie, tak tam bude naveky,“ hovorí Hlina.

    Šéf KDH odmieta, že by v strane išlo o nejaké mocenské pnutie. Vidí v tom skôr nastavovanie systému obnovy kádrov. Predseda hnutia si nemyslí ani to, že by bol problém v tom, že sa o tom dozvedela Záborská či Mikolášik až po rokovaní Rady KDH. Podľa neho bol postup zachovaný s tým, že to bolo najskôr prerokované na predsedníctve a potom predložené na Radu.

    - Reklama -