Čo sa stane, ak Clintonová vypadne z boja a kto z demokratov ju nahradí? Horúci kandidáti sú až traja

    0
    Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Podľa oficiálnych informácií od Clintonovej osobnej lekárky má demokratka zápal pľúc. Viaceré americké bulvárne médiá či veľké spravodajské portály informovali o tom, že s demokratickou kandidátkou nie je v poslednom čase čosi v poriadku.

    Vo vnútri Demokratickej strany však začali údajne na plné obrátky premýšľať o tom, že budú potrebovať náhradu za Hillary Clintonovú. Oceňovaný novinár a reportér spravodajskej siete al-Jazeera David Schuster na svojom twitterovom účte uviedol, že: „Očakáva núdzový míting Demokratickej strany, na ktorom by sa zvážilo nahradenie (Clintonovej).“ Viac si môžete prečítať TU

    V prípade Clintonovej odstúpenia by teda musel zasadnúť spomínaný míting, na ktorom by sa uskutočnila aj voľba jej náhradníka. Jeho meno by sa potom muselo včas pridať na hlasovacie lístky, pretože v niektorých štátoch USA je možné zvoliť si len z ponúkaných mien.

    Kto ju nahradí?

    Podľa portálu Express prichádzajú do úvahy traja náhradníci: Tim Kaine, jej ex-rival Bernie Sanders a súčasný viceprezident Joe Biden. Najpravdepodobnejším z nich je práve Tim Kaine, ktorý má za sebou už mnoho skúseností. Aj keď Kaine sám seba opísal ako nudného, medzi voličmi je obľúbený a so svojím vystupovaním môže byť dobrou konkurenciou tomu Trumpovmu.

    Bernie Sanders z volebného boja už vypadol, ako liberál je však veľmi obľúbený medzi mladými a ľavicovými voličmi. Prekážkou by mu však mohol byť jeho vek, vo svojich 75 rokoch by sa stal najstarším prezidentom v histórii.

    Joe Biden je americký viceprezident a Barackovi Obamovi sekunduje už od roku 2008. Biden bol ešte pred začiatkom predvolebných súbojov jeden z horúcich adeptov na kandidatúru. Minulý rok mu však umrel syn a preto sa rozhodol do volebného boja nevstúpiť a vyhlásil: „Nikto nemá právo uchádzať sa o túto pozíciu, pokiaľ nie je ochotný odovzdať sa veci na 110 percent.“ Biden by vo svojich 74 rokoch tiež získal titul historicky najstaršieho prezidenta. 

     

    - Reklama -