Čo povie Danko, to musia všetci spraviť! Odvolaný člen SNS odkrýva praktiky v strane

    0
    Predseda NR SR Andrej Danko (Autor: TASR)

    Markoviča si ako krajského predsedu SNS zvolila krajská rada strany za kandidáta na župana. Predseda strany Andrej Danko sa však s rozhodnutím rady nestotožnil a na funkciu prešovského župana prišiel s vlastným kandidátom, ktorým je súčasný primátor mesta Svit Miroslav Škvarek. Markovič sa proti rozhodnutiu ústredia strany ostro ohradil a hovorí o porušení stanov strany. 

    O svojom odvolaní sa Markovič dozvedel cez telefón. Podľa jeho vlastných slov však doteraz nezískal oficiálny odvolací dekrét. Spolu s ním boli odvolaní aj prvý podpredseda Prešovského kraja Milan Ďurica, podpredseda kraja Patrik Františka a aj okresná predsedníčka Svidníka Anna Oberstová.

    Dôvodom odvolania bol podľa Markoviča fakt, že poukázal na krajskej rade v Levoči na hrubé porušenie stanov strany, ku ktorému malo podľa jeho slov dôjsť, keďže kandidátov na predsedov do VÚC schvaľuje krajská rada. „Práca ľudí u nás v kraji bola ponížená, pretože nad výsledkom sa aj tak rozhodlo v Bratislave,“ rozhorčil sa v rozhovore pre cas.sk.

    Dankovo rozhodnutie je podľa prešovského expredsedu nespravodlivé. „Myslím si, že toto rozhodnutie nebolo spravodlivé, pretože si mohol (Danko) nájsť čas aspoň na to, aby si ma zavolal a povedal: Počuj, Edo, je tu vyšší princíp a na kandidátke musí byť primátor Škvarek, pretože to a toto chceme robiť v budúcnosti.Mal mi to dať jasne najavo! Chodím na každé predsedníctvo ako krajský predseda a nedokáže mi medzi štyrmi očami vysvetliť, prečo ho tam dal!“ To, čo Danko urobil, nebolo podľa Markovičových slov ani hrdé, ani odborné a ani slušné, napriek tomu, že práve tieto tri hodnoty hlásala SNS na svojich predvolebných bilbordoch.

    „Načo potom sú regionálne štruktúry, keď o všetkom rozhoduje jeden jediný človek?“ pýta sa bývalý krajský predseda. Ľudí, ktorí v týchto štruktúrach pracujú, podľa neho takéto konanie ústredia strany potom odrádza od roboty a je to pre nich premrhaná energia, a nechápu, čo sa vlastne deje. Ibaže čo povie Danko, to musia všetci spraviť, prezradil Markovič. „Tam ani námietky nie sú. Nadiktuje sa, čo sa má urobiť a aký je program, a to sa aj splní.“

    „Voľakedy to nebolo také, že sa niečo na okresoch dohodlo, či kraji, a v Bratislave to niekto zobral a hodil do koša. Tak to predtým nefungovalo!“ zakončil odvolaný národniar.

    Markovičovo odvolanie z funkcie potvrdil podpredseda strany Anton Hrnko. Ďalší člen najvyššieho straníckeho orgánu Štefan Zelník spochybnil Markovičovo správanie. „Pán Markovič sa ako člen predsedníctva mal vyjadriť pred týmto orgánom, tam predniesť svoje výhrady, nie riešiť celú záležitosť cez médiá. Konal jednoducho v rozpore s tým, ako sa naši členovia majú správať,“ uviedol.

    O napätí v SNS sme písali viac TU.


     

    - Reklama -