Čo majú spoločné jahnátkovci s mečiarovcami? No predsa kšefty s lukratívnymi pozemkami

    0
    Ľubomír Jahnátek, bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (Autor: SITA)

    Pamätáte si ešte na kauzu prvej Ficovej vlády „Veľký Slavkov“? Pre ňu sa vtedy vládne trio (Smer, HZDS a SNS) takmer rozpadlo. O čo išlo?  Reštituenti blízki vtedajšej vládnej strane HZDS prišli z večera do rána k lukratívnym parcelám vo Vysokých Tatrách (obec Veľký Slavkov – pozn. red.). Následne pozemky predali pod cenu podnikateľom blízkym vtedajšiemu predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi. Štát vtedy prišiel o pozemky v hodnote 1,5 miliardy korún.

    Portál Aktuality.sk upozornil na podobný prípad ako Veľký Slavkov. „História sa opakuje. Slovenský pozemkový fond (SPF), ktorý ovládajú nominanti Smeru, narába s pôdou reštituentov rovnako netransparentne ako nominanti HZDS počas prvej Ficovej vlády,“ uvádza server. Podľa zistení Aktuality.sk pokračujú pochybné prevody lukratívnej pôdy aj po nástupe druhej Ficovej vlády. A opäť pod hlavičkou SPF, za ktorý nesie politickú zodpovednosť minister pôdohospodárstva, smerák Ľubomír Jahnátek.

    Prípad Sýkora

    Peter Sýkora je developer z Bratislavy. Podľa zistení Aktuality.sk už získal on, jemu blízki ľudia alebo obchodní partneri zhruba 108 hektárov pôdy v hlavnom meste alebo okolí Senca. Sýkora, prípadne jeho ľudia, údajne dostali lukratívne parcely priamo od SPF, ktorý ovládajú nominanti Smeru. Podľa prepočtov Aktuality.sk môžu zarobiť na pozemkoch od SPF vyše 50 miliónov eur.

    Mimochodom, Denník N pred časom zistil, že Sýkora býval v rovnakej bratislavskej bytovke ako premiér Robert Fico. Sýkora však tvrdí, že sa s ním nepozná. Fico na otázky Aktuality.sk neodpovedal.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -