Čo majú spoločné bývalý nacistický diktátor a republikánsky kandidát na amerického prezidenta? Čítajte a budete sa čudovať

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Snahy o zakázanie vstupu moslimov do USA vyvolali prirovnania, ktoré sa Trumpovi asi veľmi páčiť nebudú. Niektoré denníky vyšli deň po vyjadreniach s titulkami, na ktorých je republikán v pózach, ktoré pripomínajú nacistický pozdrav. Denník Philadephia Daily uverejnil na titulnej stránke Trumpa so zdvihnutou pravicou a fotku sprevádza text: „New Furor“, čo v preklade znamená nová zúrivosť. Je však jasné, že anglické slovo Furor (zúrivosť) je len slovná hračka použitá v odkaze na nacistického diktátora Adolfa Hitlera, ktorého oslovovali nemeckým slovom Fürer, teda vodca.

    Trump alebo Hitler

    Denník the Telegraph zachádza v porovnávaní Trumpovej a Hitlerovej rétoriky ešte ďalej a ponúka čitateľom kvíz, v ktorom môžete tipovať, kto povedal danú vetu. „Ľudia, ktorí ma nasledujú, sú veľmi zanietení. Milujú túto krajinu,“ kto podľa vás povedal túto vetu? Bol to Donald Trump alebo Adolf Hitler? Podľa the Telegraph pritom nejde o správne odpovede, ale skôr o podobné vyhlásenia, ktoré Trump používa rovnako, ako to kedysi v nacistickej Tretej ríši robil Hitler.

    „Urobte lož dosť veľkú, jednoduchú, neustále ju opakujte a oni jej uveria,“ aj táto veta je súčasťou kvízu, v ktorom môžu čitatelia denníka The Telegraph tipovať a hľadať rozdiely medzi vyjadreniami Donalda Trumpa a Adolfa Hitlera. Podľa Philadephia Daily znejú vyhlásenia republikánskeho kandidáta na prezidenta, ako keby vychádzali z úst vodcu „skupiny pripravenej lynčovať a nie ako vodcu veľkého národa, akým je ten náš (americký)“.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -