Čo je nové v prípade exriaditeľa SIS Ivana Lexu? Sudca študuje rozsiahly spis

    0
    Ivan Lexa (Autor: ReproFoto: Youtube/Ďateľ)

    “Sudca pokračuje v intenzívnom štúdiu rozsiahlej trestnej veci I. L. a spol. Nakoľko je predmetný spis v režime utajenia, súd neposkytuje žiadne informácie o obsahu a rozsahu spisu,” uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

    Dvaja sudcovia Okresného súdu Bratislava III sa budú zaoberať kauzami po zrušení Mečiarových amnestií.

    “Predseda Okresného súdu Bratislava III na základe toho, že predmetný nález Ústavného súdu SR bol zverejnený v Zbierke zákonov SR, vydal opatrenie na pridelenie dvoch trestných vecí, ktoré súviseli so zrušenými amnestiami,” uviedol na začiatku júna Adamčiak.

    Podľa jeho vtedajšieho vyjadrenia boli tieto trestné veci všeobecne označované ako – zavlečenie syna exprezidenta a kauza Mercedes pridelené dvom zákonným sudcom.

    Procesný postup v uvedených trestných veciach je v plnej kompetencii zákonných sudcov. Predmetné trestné veci sú obsahovo rozsiahle, preto je potrebný aj rozsiahly čas na oboznámenie sa s nimi a naštudovanie veci, aby na základe toho mohli zákonní sudcovia zvoliť ďalší procesný postup. Trestnú vec zavlečenia má na starosti zákonný sudca Karol Posluch. 

    Plénum Ústavného súdu SR v stredu 31. mája potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997.

    Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

    - Reklama -