Čo dokázal štrajk? O školstve sa hovorí. Iba hovorí…

    0
    Demonštrácia pedagógov. (Autor: pk)

    Komentátor pripomína, že Smer sľubuje prizvať zástupcov učiteľských odborov a stavovských organizácií k tvorbe príslušnej časti programu novej vlády. Sieť plánuje zvýšiť prostriedky investované do školstva aj učiteľské platy o 30 percent za jedno volebné obdobie. KDH sľubuje dorovnať peniaze do školstva v pomere k hrubému domácemu produktu na priemer krajín OECD. OĽaNO sľubujú pridať za každý rok vládnutia 10 percent, pridať sľubuje aj Most-Híd a SaS si rovno osvojuje požiadavky protestujúcich zvýšiť platy o 140 eur v tomto roku a o 90 eur v budúcom roku. „To je vskutku impozantná zbierka sľubov politikov,“ konštatuje.

    Javůrek zároveň tvrdí, že keby sa zajtra rozhodlo vstúpiť do štrajku desaťtisíc zamestnancov Volkswagenu v Bratislave, strhol by sa cirkus. Keď však štrajkuje desaťtisíc učiteľov (podľa ministra vraj menej), deje sa zatiaľ akurát predvolebný cirkus sľubov a hrdinských rečí.

    „Štrajk je určite užitočný tým, že sa u nás opäť raz hlasnejšie hovorí o školstve. Čo sa ďalšieho dosahu týka, politické strany by mali spozornieť pri vyhláseniach oficiálnehoodborového zväzu, ktorý už v nedávnej minulosti dokázal postaviť na nohy tri pätiny všetkých pracovníkov v školstve, nielen učiteľov. Ak tento zväz pripúšťa protesty v prípade, že nová vláda nespraví zo školstva svoju prioritu, tlak na zmenu sa po voľbách stane nepomerne silnejším. Z toho by sa mali poučiť tí, ktorí dnešný štrajk podceňujú, aj tí, čo ho preceňujú,“ dodáva komentátor. 

    Celý komentár nájdete TU.

    - Reklama -