Čo bude robiť poslanec, ak dostane ako „všimné“ rolexky? Poslanec Beblavý sa pustil do Smeru a etického kódexu

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Etický kódex z dielne Smeru podľa Beblavého vágne informuje o tom, aké majú poslanci povinnosti alebo aké sú etické princípy. Novinkou je však povinnosť oznamovať výboru pre nezlučiteľnosť funkcií stretnutie s lobistami, ktorí by mohli ovplyvňovať rozhodnutie poslanca. Ak ale nebude mať podozrenie, že stretnutie nebolo náležité, nemusí oznamovať nič. „Sankciou za porušenie etického kódexu má byť ´hrozných´ 500 eur. Z toho dostane určite každý poslanec triašku – najmä ten vládny, ktorého pri hlasovaní o pokute podržia kolegovia,“ kritizuje Beblavý.

    Rolexky ako pozornosť

    Podpredseda Siete na sociálne sieti vysvetľuje, ako to môže vyzerať s prijímaním darov, čo považuje za jedovatý tŕň. Poslanci majú v súčasnosti zákaz poberať dary v súvislosti s výkonom svojej funkcie. „Výnimkami sú dary poskytované zvyčajne a dary poskytované na základe zákona,“ upozorňuje Beblavý.  Máme si teda predstaviť situáciu, ak poslanec na stretnutí s nejakým podnikateľom, ktorého témou má byť určitý zákon, dostane trebárs rolexky. Samozrejme, ako dar. Ak ale poslanec potom zmení k tomuto zákonu pozmeňujúci návrh, porušuje ústavný zákon a okrem toho spácha trestný čin prijímania úplatku. Tu však nastupuje aj Etický kódex, ktorý hovorí o tom, že ak poslanec dary nad 100 eur prijal, má ich „registrovať v osobitnom registri pre nezlučiteľnosť funkcií a používať ich ako verejné zdroje na verejné účely“,  mieni kódex.

    Barlička pre korupciu

    „Smer tieto rolexky legalizuje. Ak  by poslanec ich prijatie oznámil výboru, nikto sa to nedozvie, keďže register nemá byť verejný. Ak ich však poslanec výboru neoznámi, dostane maximálne pokutu 500 eur a bude si ich môcť nechať,“ upozorňuje na absurdnosť situácie Beblavý. A čo v prípade, ak by za poslancom nabehla nebodaj polícia? „Bude sa môcť brániť, že veď on už aj na ten výbor išiel dar oznámiť, ale tá polícia prišla veľmi rýchlo,“ vykresľuje Beblavý. Podľa neho takýto scenár nemusí byť paranojou, ale slovenskou realitou. Veď stalo sa už niekedy, aby bol významný verejný činiteľ niekedy odsúdený? Smer tak podľa neho len pridáva ďalšiu možnosť, aby sa poslanci pri korupcii mali o čo oprieť. „Otázkou je, prečo Smer  takúto dieru v zákone vytvára,“ zamyslel sa Beblavý.

    Neúprimná novela

    Etický kódex však nekritizuje len Beblavý. V dnešnej rozprave k návrhu sa vyjadril aj známy poslanecký búrlivák Alojz Hlina. Novelu zákona o rokovacom poriadku z dielne Smeru, ktorá obsahuje aj kódex poslanca, považuje za neúprimnú. Smerákom vyčítal starú kauzu, keď Ján Slota vynadal policajtke.


     

    - Reklama -