Clintonová stráca pevnú pôdu pod nohami. Objavili sa novinky o fungovaní jej nadácie

    0
    Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Zvýšená pozornosť sa teraz sústredí nielen na samotnú Hillary Clintonovú, ale aj na nadáciu manželov Clintonovcov. Podozrenie budí najmä skutočnosť, že nadácia na svojich webových stránkach doposiaľ nezverejnila zoznam darcov za tretí štvrťrok 2016, ktorý sa pritom skončil 30. septembra a štandardne sa zverejňuje v priebehu nasledujúceho mesiaca. Ako poukazuje server The Daily Caller, nadácia Clintonovcov sa pritom oháňa svojím úsilím o „maximálnu transparentnosť“.

    Ani spolupracovníci Hillary a Billa Clintonovcov doteraz nezverejnili svoje daňové priznania za minulý rok a nahrávajú tak svojim kritikom, podľa ktorých si pomocou peňazí poslaných nadácii Clintonovcov zaisťovali zahraničné vlády vplyv na niekdajšiu ministerku zahraničia. „Clintonová kritizovala Donalda Trumpa, že nenechal verejnosť nahliadnuť do svojho daňového priznania, ale ten istý krok v jej podaní budí dojem, že sama pred voličmi niečo skrýva.“

    „Áno, na mňa to robí rovnaký dojem. Voliči si môžu myslieť, že pred nimi Clintonovci niečo skrývajú. Činy často pôsobia presvedčivejšie ako nejaké slová. O to viac, keď do volieb zostáva už len pár dní,“ cituje americký server bývalého štátneho žalobcu a v súčasnosti výkonného riaditeľa konzervatívnej neziskovky FACT Matthewa Whitakera a dodáva, že zlyhanie Clintonovej je o to väčšie, že v čase nástupu do funkcie ministerky zahraničia sľúbila, že bude pravidelne zverejňovať zoznam darcov.

    Pôvodne mal byť zoznam donátorov zverejňovaný len jedenkrát ročne, ale vlani na jar sa Clintonová zaviazala, že ho bude zverejňovať štvrťročne. V uplynulých mesiacoch sa stala nadácia Clintonovcov terčom kritiky najmä s ohľadom na darcov z moslimských krajín. Odporcovia Clintonovej argumentovali, že demokratická kandidátka na prezidenta Spojených štátov na jednej strane akcentuje svoj boj za ženské práva, ale na druhej strane neváha prijať milióny dolárov od krajín, ktorým dodržiavanie ženských práv veľa nehovorí.

    O nadáciu sa teraz vehementne zaujíma aj samotná FBI, ktorá však okrem toho stále rieši Clintonovej nezodpovedné používanie súkromnej e-mailovej schránky. Niekdajšia ministerka zahraničia uviedla, že tieto e-maily vymazala, ale pred niekoľkými týždňami zverejnil server WikiLeaks desaťtisíce z nich. Už predtým však FBI odhalila, že tvrdenie Clintonovej, že týmto spôsobom neposielala žiadne utajované informácie, nezodpovedá realite. Súčasné vyšetrovanie môže podľa expertov značne ovplyvniť prezidentské voľby, ktoré sa budú konať už budúci týždeň v utorok.

    - Reklama -