Clintonová je opäť bližšie k Bielemu domu. Viceprezident Biden oznámil, že do prezidentských volieb nepôjde

    0
    Barack Obama, prezident USA a Joe Biden, viceprezident USA (Autor: SITA)

     Týmto oznámením sa ukončili mesiace špekulácií a odstránila veľká politická prekážka v prezidentskej kandidatúre bývalej ministersky zahraničných vecí a favorizovanej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej. “I keď nebudem kandidátom, nebudem ticho,” uviedol 72-ročný Biden na tlačovej konferencii. 

    O prezidentskú nomináciu sa Biden, ktorý pôsobil vyše tri desaťročia ako senátor za štát Delaware, v minulosti uchádzal dvakrát. V oboch prípadoch, v roku 1988 i 2008, sa boja vzdal ešte pred hlasovaním v primárkach. Svoje aktuálne rozhodnutie Biden odôvodnil tým, že “už, žiaľ, nemá dostatok času potrebného na víťaznú kampaň na nomináciu”. 

    Biden je podľa prieskumov mimoriadne vplyvným a obľúbeným politikom medzi pracujúcimi voličmi bielej pleti. Jeho hlas prezidentskému kandidátovi môže ešte v blížiacom sa zápase zohrať dôležitú úlohu. Clintonová reagovala na rozhodnutie svojho teoretického rivala odkazom na sociálnej sieti Twitter. Biden “je dobrý priateľ a veľký muž. Dnes a vždy sa inšpirujem jeho optimizmom a snahou meniť svet k lepšiemu,” dodala manželka jedného z bývalých amerických prezidentov. 

    - Reklama -