Členovia vlády sa odteraz poriadne zapotia. Budú “vypočúvaní” v eurovýboroch

    0
    Vláda SR koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť (Autor: SITA)

    Proces “híringov” bude pokračovať do štvrtka 14. júla. V závislosti od svojej agendy môže jeden minister vystúpiť vo viacerých výboroch, prípadne v jednom výbore EP sa môžu vystriedať viacerí členovia vlády.

    Sériu diskusií s europoslancami začal dnes dopoludnia minister hospodárstva Peter Žiga a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely. Obaja vystúpili pred členmi Výboru pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE). Minister Žiga vo štvrtok ešte vystúpi pred Výborom pre medzinárodný obchod (INTA) a Výborom pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO). Na ministra Brecelyho čaká v utorok Výbor pre dopravu a cestovný ruch (TRAN).

    V utorok sa pred europoslancov z Výboru pre zahraničné veci (AFET) postaví šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. V rovnaký deň na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú čakajú vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE), pričom Žitňanská bude čeliť aj otázkam Výboru pre právne záležitosti (JURI). V utorok pred poslancami EP vystúpi aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker, a to vo Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

    V stredu europoslanci z Výboru pre kultúru a vzdelávanie (CULT) očakávajú ministra školstva Petra Plavčana a ministra kultúry Mareka Maďariča. Plavčan vystúpi aj pred členmi výboru ITRE.

    Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná má dvojdňový program v EP, keď ju vypočujú najskôr v utorok vo Výbore pre rybárstvo (PECH) a v stredu vo Výbore pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI).

    Pred poslancov vo výbore JURI predstúpi aj štátny tajomník ministerstva kultúry SR Ivan Sečík, zatiaľ čo štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukáša Parízeka očakávajú vo Výbore pre rozvoj (DEVE).

    Sériu “vypočúvaní” v europarlamente ukončia podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, ktorý najskôr v stredu predstúpi pred Výbor pre regionálny rozvoj (REGI) a vo štvrtok pred výbor IMCO, a minister financií Peter Kažimír, ktorého vo štvrtok vypočujú členovia Výboru pre hospodárske a menové veci (ECON). Híringy, ktoré trvajú 60 až 90 minút, sú štandardnou súčasťou predsedníckych povinností členských krajín predsedajúcich v Rade EÚ.

    - Reklama -