Členovia vlády roky ignorovali varovania SIS o pôsobení mafie, zdôraznil Kiska

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Ľudia majú už dnes právo na odpoveď na podozrenia o prepojeniach vládnej moci a organizovaného zločinu. Ľudia majú právo vedieť, prečo naše inštitúcie ignorovali varovania talianskych úradov o pôsobení osôb prepojených s mafiou na východnom Slovensku. Majú nárok počuť vysvetlenie, prečo členovia vlády roky ignorovali varovania z našej vlastnej tajnej služby,” povedal Kiska na tlačovej konferencii. Šéf SIS ho informoval, že na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku SIS dlhodobo upozorňovala zodpovedných členov vlády.

    Hlava štátu zopakovala, že riešenie vládnej krízy vidí v rekonštrukcii vlády tak, aby nepolarizovala spoločnosť alebo v predčasných voľbách. Prezident začal v stredu rokovania s parlamentnými stranami o tom, ako si predstavujú budúcnosť a obnovu dôvery v štát po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pozýva postupne opozičné aj vládne strany.

    Kiska je rád, že upokojiť atmosféru chce podobne ako on aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Nepovedal však jasne, či pôjde na piatkové stretnutie s ním a premiérom na Bratislavský hrad. “Myslím, že toto stretnutie má zmysel, ak bude mať konkrétny výsledok. A ja určite navrhnem konkrétne riešenie,” povedal prezident.

    SIS varuje pred mediálnymi špekuláciami a nesprávnou interpretáciou 

    Slovenská informačná služba (SIS) poskytla v súlade so zákonom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi na základe jeho žiadosti informácie o pôsobení osôb, ktoré sa majú podľa medializovaných informácií dopúšťať organizovanej trestnej činnosti na východnom Slovensku. Uviedol to pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

    “O podrobnostiach týkajúcich sa rokovania riaditeľa SIS s prezidentom SR alebo aj s inými ústavnými činiteľmi, ktorých obsahom sú výsledky spravodajskej činnosti, SIS nesmie informovať verejnosť, nakoľko ide o utajované skutočnosti,” zdôraznil Zvara.

    SIS podľa jeho slov zároveň varuje pred mediálnymi špekuláciami a nesprávnou interpretáciou informácií tohto druhu. “Vzhľadom na ich utajovaný charakter považuje SIS za nežiaduce, aby takéto informácie boli predmetom verejnej diskusie,” dodal Zvara.

     

     

    - Reklama -