Čižnár zaslal talianskym orgánom návrh dohody o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, (Autor: SITA)

    Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s ministerkou spravodlivosti SR a podpredsedníčkou vlády SR Lucia Žitňanskou (Most-Híd). V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).

    “Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyvinul maximálne úsilie v súčinnosti s Eurojustom, aby bol spoločný vyšetrovací tím zriadený v čo najkratšom čase, aby sa umožnila účasť cudzích justičných orgánov na prebiehajúcom trestnom stíhaní v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a jeho družky. V súčasnosti návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu posudzujú justičné orgány Talianskej republiky. Generálny prokurátor SR verí, že talianske justičné orgány prostredníctvom Eurojustu zareagujú na požiadavku Generálnej prokuratúry SR v čo najkratšom čase,” uviedla Predajňová.

    Podľa jej slov v prípade, že talianska strana bude reagovať kladne na požiadavku zriadenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu, bude predmetom vzájomných rokovaní napríklad vymedzenie rámca spoločného vyšetrovania, práva a povinnosti členov spoločného vyšetrovacieho tímu. Zároveň aj čas trvania spoločného vyšetrovacieho tímu, ako aj otázka zapojenia a pôsobenia medzinárodných inštitúcií ako Eurojust a Europol. 

    “GP SR od zriadenia spoločného vyšetrovacieho tímu očakáva rýchlejšie, komplexnejšie a operatívnejšie vyšetrovanie v konkrétnej trestnej veci. Zároveň bude verejnosť priebežne informovať o priebehu a výsledkoch rokovania s talianskou stranou,” dodala Predajňová.

     

    - Reklama -