Čižnár: Šufliarsky končí. Matovič klame a nebude mi dávať žiadne ultimáta

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (Autor: TASR)
    „Predišli sme celému procesu, ktorý by musel prebehnúť. Mohlo by to trvať niekoľko týždňov,” doplnil generálny prokurátor a zdôraznil, že „nebolo to pod tlakom Matoviča.“ Komunikáciu medzi Šufliarskym a Kočnerom mal od januára 2019. Šufliarskemu odporúčal, aby ich verejnosti vysvetlil sám. 
     
    Jaromír Čižnár zároveň uviedol, že Matovič na včerajšej tlačovke, kde zverejnil komunikáciu medzi Šufliarskym a Kočnerom, klamal. „Nikto sa mu nevyhrážal. On sa nemal dôvod báť a nikto sa nebál jeho,“ uviedol generálny prokurátor a poskytol vyhlásenie človeka, ktorý sa ozval generálnej prokuratúre. „Kontaktoval nás človek, ktorý v stredu večer posielal Igorovi Matovičovi SMS správy. Zavolal hovorkyni GP Andrei Predajňovej vo štvrtok po 14. h a povedal, že Matovič situáciu opísal inak, ako sa stala,“ uviedol J. Čižnár. 
     
    “Ide o moje rozhodnutie, po zvážení všetkých skutočností a okolností. Spravil som chybu, za ktorú som sa opakovane ospravedlnil a ospravedlňujem kolegom-prokurátorom, odbornej a laickej verejnosti. Pre moje rozhodnutie bola dôležitá aj ochrana mojej celej rodiny, najmä pred mediálnymi atakmi. Chcem funkciu prokurátora vykonávať tak ako doteraz, zákonne, spravodlivo, profesionálne, s pokorou a v prospech ľudí,” povedal pre TASR Šufliarsky.
     
    “Chcem zdôrazniť, že pán Šufliarsky sa nebavil o konkrétnych trestných veciach,” dodal Čižnár na margo komunikácie s Marianom K. Vylúčil tiež jej súvis s vraždou novinára Jána Kuciaka. Komunikácia podľa jeho názoru nebola “až taká cudzia”, ich vzťah skôr vyzeral ako priateľský. Ocenil dlhodobú prácu Šufliarskeho, ktorý podľa neho pre fungovanie prokuratúry urobil veľa, a poďakoval sa mu. Zároveň zdôraznil, že Šufliarsky nekončí vo funkcii na nátlak Igora Matoviča.
     
    Avizoval, že funkciu prvého námestníka nemôže nechať neobsadenú a musí intenzívne hľadať človeka, ktorý na to má. Priznal, že v súčasnosti nemá žiaden tip. Doplnil, že musí nájsť človeka, ktorý na to bude odborne, morálne aj schopnosťou riadiť dostatočne spôsobilý.
     
    Generálny prokurátor tiež uviedol, že predloží etickej komisii, či došlo v prípade konania Šufliarskeho k porušeniu etického kódexu, alebo k disciplinárnemu previneniu. Nástupcu Šufliarskeho zatiaľ nemá.
     

     

    - Reklama -