Čižnár: O Žilinkovi vedeli hrozivo veľa

    0
    Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (Autor: TASR)

    Odňatie prípadu

    Vyšetrovaciemu tímu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice tak odňali prípad, v ktorom sa vyšetrovali podozrenia z prípravy vraždy advokáta Lipšica a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Žilinku a prípravy vraždy námestníka Generálnej prokuratúry SR Šufliarskeho.

    “Nikto nechcel narušiť tím, ktorý sa zaoberal prípadom vraždy novinára Kuciaka,” povedal prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Inšpekcia ministerstva vnútra bude riešiť prípad lustrácie, ktorej sa mohli dopustiť bývalí či súčasní príslušníci polície. Lučanský varoval pred tvrdými postihmi.

    Únik informácií

    “Tím, ktorý vyšetruje vraždu Kuciaka a jeho snúbenice, má podobu a pracuje v režime, v akom pracoval doteraz. Únik informácií zo spisov však bol neúnosný,” zdôraznil ďalej Čižnár, ktorý tak reagoval na vyňatie veci Šufliarskeho, Lipšica a Žilinku. “Došlo k nezákonným lustráciám,” uviedol. Podľa jeho slov boli niektoré záznamy týchto troch osôb blokované v policajnom systéme. Ako ozrejmil, lustrovať blokované údaje je ťažké a bez spolupráce polície “nemožné”. Informácie, ktoré mali o osobách podozriví, boli podľa jeho slov detailné a sami ich nemohli získať.

    Bude zapojená aj inšpekcie Ministerstva vútra SR

    “Úniky z vyšetrovacieho spisu sú neprijateľné. V stredu sme sa dozvedeli rozhodnutie, že bude zapojená inšpekcia Ministerstva vnútra SR. Hovoríme tu o dvoch skutkoch, kde v jednom mali byť zavraždení súčasní a či bývalí vysokopostavení predstavitelia bezpečnostných zložiek. Rozhodnutie plne rešpektujeme,” zdôraznil okrem iného dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

     

    - Reklama -