Číž obhajuje neobhájiteľné: Slovensko nemôže rezignovať na kultúru politiky

    0
    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

    Rokovací poriadok bude podľa jeho slov aj po navrhovaných zmenách jedným z najliberálnejších v porovnaní s inými parlamentmi EÚ. “Úlohou rokovacieho poriadku je nielen zabezpečovať priestor pre čokoľvek, čo si zmyslí opozícia, ale aj zabezpečiť nevyhnutné nástroje väčšiny, aby mohla plniť spravovanie štátu,” skonštatoval Číž.

    Ako tvrdí, každý normálny človek musí rešpektovať, že slovenský parlamentarizmus potrebuje novelu rokovacieho poriadku a Národná rada SR nemôže fungovať spôsobom, že politici si na seba vzájomne od rána do večera “naváľajú”, čo im napadne. “Ak by sme mali hovoriť, čo si myslíme o kolegoch z opozície, a používali ich jazyk a spôsoby, viete si predstaviť, ako bude vyzerať parlament,” podotkol.

    Richard Vašečka, šéf poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA, si však myslí, že takáto zmena rokovacieho poriadku nie je v tejto chvíli vôbec potrebná. Ako tvrdí, potrebuje to len vládna koalícia, pretože sa jej nepodarilo “ututlať” opozičné protesty a kauzu Bašternák. “Táto novela nič nevyrieši. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) nekoná razantne, ale splašene,” skonštatoval s tým, že opozícia odmieta, aby bola v parlamente obmedzovaná sloboda prejavu, napríklad zákazom nosenia fotografií či grafov do rokovacej sály.

    Podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábora Gála sa diskusia o potrebe zmeny rokovacieho poriadku začala už v minulom volebnom období. Keď poslanci nosili do rokovacej sály transparenty sporadicky, dokázal to pochopiť, no teraz to podľa jeho slov presiahlo únosnú mieru a v parlamente sa nedá rokovať. “To sú osobné útoky a nevraživosť. Máme zamedzenú možnosť rokovať o dôležitých zákonoch, ktoré potrebuje táto spoločnosť,” uviedol. Myslí si, že je potrebné nastaviť určité mantinely, ako sa majú poslanci počas rokovania správať, a zamedziť tak obštrukciám, ktoré nemajú zmysel. “Ten materiál je stále živý a v tejto podobe určite schválený nebude, lebo máme ešte pripomienky a rokujeme,” podotkol Gál.

    Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová vníma súčasnú novelu rokovacieho poriadku ako nebezpečnú a v istých smeroch aj protiústavnú. Takmer všetky navrhované zmeny sú podľa nej nezmyselné a nevykonateľné. “Je tam obrovský priestor na šikanu,” upozornila Blahová. Ako podotkla, predsedu parlamentu vyzvali, aby zriadil pracovnú skupinu a aby všetky zmeny rokovacieho poriadku prechádzali širokým konsenzom.

    - Reklama -