Čistý mečiarizmus. Ďalšie fakty o Nesrovnalovom „transparentnom“ procese. Kto sa do neho pustil tentoraz?

    0
    Primátor Ivo Nesrovnal (Autor: sita)

    Len nedávno Jakub Mrva z iniciatívy Naše Karpaty informoval vo svojom blogu, ako to vyzeralo vo výberovom konaní, keď sa hľadal riaditeľ Mestských lesov Bratislava (MLB). Malo to byť skutočné divadielko. Transparentnosť a čudné manévre si teraz zobral na paškál aj ďalší člen iniciatívy Naše Karpaty Marek Páva,  ktorý o tom bloguje na portáli sme.sk.

    Verní nominanti

    Páva spomína na to, ako sa s Nesrovnalom bavili o jeho vízii riadenia Bratislavy. Bolo to minulý rok a ochrancovi lesov Pávovi sa to celé zdalo priam neuveriteľné. Všetko sa zmenilo tento rok, keď ho na základe spôsobu, akým sa volili šéfovia mestských podnikov, „ovanul puch mečiarizmu“. „Po prvý raz v histórii Bratislavy mali byť do riadiacich funkcií mestských podnikov zvolení odborníci na základe výberových konaní, keďže doteraz si politici tieto miesta doslova rozdelili a dosadili si tam svojich verných nominantov,“ prezentuje svoj názor aj Páva. Nemá ďaleko od toho, čo si o procese výberu myslí aj široká verejnosť. Celý proces dokonca skritizovala aj Transparency International Slovensko, ktorá na transparentnosť dozerala. Pred rozhodujúcim dňom vyzývala poslancov mestského zastupiteľstva, aby konečné potvrdenie víťazných kandidátov ešte zvážili. Nepomohlo.

    Vyriešené po starom

    Člen iniciatívy Naše Karpaty oceňuje možnosť vidieť životopisy kandidátov aj zainteresovanie TIS, to je však asi tak všetko. Potom prišli podozrenia o vopred vybraných kandidátoch aj o snahe dohodnúť politické nominácie. A celý proces tak dostal razom trpkú príchuť. „Šokujúca je však skutočnosť, že aj toto divadielko a výberové konania sa robili iba pre štyri najväčšie mestské podniky. Zvyšok organizácií, ako napríklad Mestské lesy, boli v tichosti ´vyriešené´ po starom,“ upozorňuje Páva. V tomto prípade sa magistrát neobťažoval zverejniť ani zoznam kandidátov, ich vízie či nebodaj životopisy.  „Podľa hovorkyne primátora kandidáti nedali súhlas s ich zverejnenením. Zaujímavé, že kým pri dopravnom podniku alebo OLO to problém nebol, pri ostatných organizáciach sú tieto dokumenty takmer štátne tajomstvo,“  čuduje sa bloger.

    Podvod na voličoch

    Výber šéfov príspevkových organizácií bol teda v tieni divadla pre verejnosť, keď sa vyberali riaditelia mestských podnikov. Páva však upozorňuje, že ľudí by iste zaujímalo, kto má viesť napríklad MLB. Aj  aký má postoj k ťažbe dreva, čo, mimochodom, nevrhá dobré svetlo na aktuálneho riaditeľa Vladimíra Kutku, čo minule naznačil vo svojom blogu aj neúspešný kandidát Mrva. Ten si na vlastnej koži prešiel čudným výberovým procesom.

    Aby sme sa vrátili späť k výberu riaditeľov mestských podnikov, aj tu podľa Pávu nie je všetko s kostolným  poriadkom. Finálny dokument s menami favoritov dostali poslanci až večer pred hlasovaním. „Absolútne neštandardný až arogantný postup pre závažný dokument tohto typu a jasný signál, že dostatočná poslanecká podpora bola zabezpečená dopredu,“ rozhorčuje sa Páva. Potom sa už v jednom balíku rozhodlo o všetkých riaditeľoch. Tento „podvod na voličoch“ ako proces označil Páva, podporil kartel Smer, SDKÚ-DS, SKOK!, Most-Híd i časť Siete. A poslanci, ktorí voľbu podpísali, si majú spytovať svedomie.
     

    Celý blog Mareka Pávu si môžete prečítať TU

    - Reklama -