Čistky pokračujú. Nikto zo zodpovedných nezostane bez trestu. V Turecku zatýkajú ďalšie desiatky dôstojníkov a sudcov

    0
    Armáda sa v Turecku pokúsila prevziať moc. (Autor: youtube/NEWSY)

     V súvislosti s prekazeným pučom z noci na sobotu bolo doteraz podľa oficiálnych zdrojov zatknutých približne 3000 príslušníkov armády vrátane vyšších dôstojníkov. V rámci rozsiahlych čistiek v armáde a súdnictve bol zo svojich postov odvolaný takmer zhodný počet sudcov a prokurátorov.

    Podľa údajov agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na správy tureckých médií z noci na dnes, má byť zatknutých až 140 sudcov a prokurátorov. Okrem podielu na neúspešnom pokuse o prevrat im pripisujú aj členstvo v teroristickej organizácii. Byty a kancelárie obvinených prehľadáva polícia.

    Zdroje z prostredia tureckej vlády podľa DPA uviedli, že medzi sudcami zatknutými v sobotu sú aj dvaja členovia ústavného súdu, desiati členovia Štátnej rady a piati členovia Najvyššej rady sudcov a prokurátorov. Odhaduje sa, že celkovo v Turecku pôsobí približne 15.000 sudcov.

    Podľa AP sa zdá, že prekazený puč posilnil popularitu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v Turecku zastáva vrcholné funkcie už viac ako 13 rokov. Po sobotňajších vyhláseniach Erdoganovej vlády, že situácia je opäť plne pod kontrolou, vyšli večer do ulíc tureckých miest desaťtisíce oslavujúcich podporovateľov.

    - Reklama -