Čislák by sa mal vrátiť do školy. V jeho počtoch totiž niečo nesedí, odkazuje mu expert

    0
    Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Autor: SITA)

    Keď mal minister zdravotníctva Viliam Čislák tlačovku o zvyšovaní platov zdravotníkov, zrejme sa trochu prepočítal. Andrišin totiž spochybňuje výpočty a zabáva sa na tom, že minister by si mal zopakovať matematiku.

    Bez platenia odvodov?

    „V septembri na tlačovej besede minister ukázal tabuľku s navýšením +240 eur mesačne. Opakovane  uviedol, že  je to  priemerná suma. Následne na otázky redaktorov spresnil, že zvýšenie sa týka iba 20-tisíc  zdravotníkov a na uvedené zvýšenie dostal 55 miliónov eur,“ uvádza Andrišin. Tu však niečo nesedí.

    Pre zdravotníkov by totiž  malo ísť 45 miliónov eur, nie 55. Okrem toho, ak niektoré sestry dostanú navyše 240 eur, iné nedostanú nič alebo minimum. „Minister však  tvrdí, že plat sa zvýši všetkým sestrám. Alebo počíta s neplatením odvodov?“ argumentuje finančný manažér.

    Ako je to u lekárov  v  praxi?

    Andrišin zároveň upozorňuje na to, že podľa ministra ide o rovnaký postup ako pri lekároch. V praxi však boli zrušené rôzne oddelenia v  nemocniciach a lekári boli vytlačení do súkromnej sféry. „Týmto lekárom však obmedzili platby zo zdravotných poisťovní a následne aj poplatky. V praxi súkromní lekári v ambulanciách zarábajú menej ako 30 percent zákonom stanovenej mzdy pre lekárov,“ vysvetľuje Andrišin.

    Celý blog Petra Andrišina si môžete prečítať TU

    - Reklama -