Cisár Akihito sa pred abdikáciou naposledy objavil na verejnosti

    0
    Japonský cisár Akihito a cisárovná Mičiko (Autor: TASR)

    Zmienené ocenenie udeľuje úrad japonskej vlády tým, ktorí sa významnou mierou pričiňujú o zalesňovanie a výskum zelene.

    Podujatie sa koná každoročne od roku 2007, hoci v roku 2011 bolo zrušené pre silné zemetrasenie a cunami na severovýchode Japonska a opäť v roku 2016 z dôvodu ďalšieho zemetrasenia v prefektúre Kumamoto.

    Akihito (85) vládne od januára 1989 a chryzantémového trónu sa vzdá na budúci týždeň v utorok ako prvý japonský cisár za uplynulých 200 rokov. Nasledujúci deň, 1. mája, sa moci ujme jeho najstarší syn, korunný princ Naruhito (59).

    Cisárovou poslednou oficiálnou úlohou bude abdikačná slávnosť v štátnej hale cisárskeho paláca, kde prednesie aj svoj finálny prejav. Po odstúpení sa už Akihito nebude zapájať do žiadnych oficiálnych povinností.

    Cisár už v apríli absolvoval poslednú návštevu šintoistickej svätyne Ise Džingú v prefektúre Mie, ako aj mauzólea svojho otca, cisára Hirohita, na predmestí hlavného mesta. Posledné dni ako cisár strávi v tichosti v paláci.

    Akihito naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností.

    Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji, keď Akihito abdikuje. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená “poriadok a harmónia”. Akihitova éra – Heisei – sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.

    - Reklama -