Cirkus na letisku! Nepustili ho na tlačovku, lebo nebol pozvaný. Martin Daňo natočil video, v ktorom opisuje, ako sa v praxi aplikuje infozákon

    0
    Martin Daňo, občiansky aktivista a investigatívny novinár (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ako je to na Slovensku so žiadosťou o informácie? Martin Daňo píše o svojich skúsenostiach na bratislavskom letisku, keď sa chcel dostať ako novinár na tlačovú konferenciu, na ktorú však nebol pozvaný. Chcel podať sťažnosť. Na úrade však neraz počul: „Podajte to písomne!“ „Ale čo ak neviete písať, nemáte papier, pero či počítač? Alebo vám vypli elektrinu, prípadne sa vám jednoducho nechce behať hore-dole medzi úradom a domovom?! Využite svoje právo na ústne podanie!“ radí Daňo.

    O jednom z občianskych práv väčšina úradníkov netuší

    Podľa Daňa má každý právo nadiktovať do zápisnice, čo chce. „Funguje to takmer v každom type konania (daňové, trestné, infozákon a iné). Smutné však je, že o tomto občianskom práve (a úradnej povinnosti prijať takéto podanie) nevie väčšina radových úradníkov…“ vysvetľuje aktivista.

    Facebookový profil Martina Daňa si môžete pozrieť TU

    Pre koho bola tlačová konferencia?

    Keď GINN nechceli pustiť na tlačovku, išli nadiktovať žiadosť o poskytnutie informácie. Chceli vedieť, koho na tlačovú konferenciu pustili. Ako to dopadlo? Pozrite si video.

    Video Martina Daňa s názvom Letisko pre pozvaných si môžete pozrieť TU

    - Reklama -