Cirkevný analytik rozdupal národniarsku novelu náboženských spoločností. Nezmysel a populizmus, myslí si

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Čo si myslíte o tejto novele zákona?

    Podľa mňa je táto novela úplne zbytočná. Je to zatváranie už zatvorených dverí. Už teraz je stanovený počet 20-tisíc podpisov potrebných na registráciu novej cirkvi až príliš vysoký. Odkedy je tento zákon v platnosti, teda od roku 2007, ani jedna nová cirkev alebo náboženské spoločenstvo nedokázali splniť túto podmienku. Takže je zjavné, že už momentálne je to nastavené dosť striktne a nevidím dôvod, aby to bolo ďalej sprísňované.

    Ako sú na tom v porovnaní so Slovenskom, čo sa týka takýchto opatrení, okolité krajiny?

    V okolitých krajinách sú iné systémy. Niekde je ten systém až nedostatočný, kde k registrácii stačí aj nízky počet podpisov nielen veriacich, ale aj sympatizantov cirkvi. V iných krajinách ako napríklad v Česku je dvojfázová registrácia. Môžeme ale povedať, že ten slovenský patrí medzi najprísnejšie už v jeho súčasnej podobe.

    Objavujú sa dohady, že je tento zákon zameraný proti islamizácii a moslimom, ako je to podľa vás?

    Samotných moslimov na Slovensku je tri- až päťtisíc a aj tí sú roztrieštení na skupiny, takže ak by aj bol nejaký úmysel brániť im v registrovaní cirkvi, tak aj súčasná legislatíva by bola dostačujúca. Možno ale predpokladať, že táto novela je namierená proti moslimom, lebo aj predstavitelia SNS to už v minulosti naznačovali. Ide podľa mňa zo stany SNS o typické nachádzanie si agendy, ktorou zaujmú svoj voličský aparát.

    Mali by sa podľa vás k tejto téme vyjadriť aj existujúce cirkvi na Slovensku?

    Registrácia je záležitosťou ministerstva kultúry, kde funguje cirkevný odbor, ktorý má toto na starosti, čiže je to agendová záležitosť štátneho úradu a nie ostatných cirkví a náboženských spoločností.

    Niektorí politici sa vyjadrili, že by počet podpisov potrebných na registráciu mohol byť pokojne ešte vyšší ako navrhuje novela, čo si o tom myslíte vy?

    Politici sa teraz môžu predháňať, kto strelí vyššiu cifru, ale mne sa to zdá už ako čistý populizmus. Tak, ako je to nastavené v súčasnosti, je to prísne dostatočne. Samozrejme, je potrebné, aby tam bolo nejaké kvórum, aby sa nám tu neregistrovali kadejaké recesistické spolky, ako je to napríklad v Česku. Zvyšovať to kvórum je ale prehnané.

    Poslankyňa za OĽaNO Erika Jurinová zase tvrdí, že debata by sa mala uberať nie smerom posúdenia počtu, ale skôr tak, aby štát získal kontrolu nad rôznymi skupinami ľudí, ktoré chcú nejakým spôsobom prežívať organizovane náboženstvo…

    Legislatíva je nastavená tak, že štát nekontroluje vnútorný chod cirkví, ale len ich financovanie, keďže sa na ňom podieľa. Ak by sa mal štát začať miešať do vnútorných záležitostí cirkví a náboženských spolkov, tak by to bolo v rozpore so súčasnou legislatívou.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -