Cirkev ukazuje svoj vplyv a ešte sa z toho aj raduje. Ešteže sa podľa ústavy Slovensko neviaže na žiadne náboženstvo, rozčúlil sa poslanec

    0
    Člen programovej rady Slovenskej občianskej koalície (SKOK!) Martin Chren (Autor: SITA)

    Poslanec Chren síce priznáva, že Slovensko je tradičná kresťanská krajina, no postupom času sme sa posunuli inam, keď neexistuje jediné správne kresťanstvo. Napriek tomu sa dejú napríklad aj také veci, že Konferencia biskupov Slovenska presadí povinne voliteľný predmet náboženstvo.

    Pochody a referendum

    „Štát v snahe uspokojiť mocnú katolícku cirkev rozhodol o veci, ktorá popiera prvú hlavu, prvý oddiel Ústavy SR,“ tvrdí Chren vo svojom blogu. Tým oddielom je práve fakt, že Slovensko sa, aspoň podľa ústavy, neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Aj tak však za posledné roky vidíme a vnímame veci ako pochody, ktoré nesú nálepku za život či referendum o ochrane rodiny, ktoré však brojí proti inak orientovaným ľuďom.

    „Cirkev sa raduje, ako dokáže ukázať svoj vplyv a moc a pripomenúť politikom, že tu stále je,“ tvrdí poslanec. Kritizuje ju za za rôzne kauzy aj za to, že keď má tvoriť svedomie Slovenska, nedokáže sa ani postaviť čelom pápežovej výzve na kresťanskú pomoc utečencom. Nepáči sa mu ani to, že sa u nás stále nepodarilo presadiť odluku cirkvi od štátu, ktorú presadzovala práve strana Skok!.

    Náboženstvo len v nedeľu

    Náboženskú výchovu má Chren očividne v zuboch, rozhorčil sa aj nad jej financovaním. „Ak chce niekto náboženskú výchovu, môže to robiť v nedeľu. A nie, že ministerstvo školstva financuje a distribuuje pre školský rok 2015/2016 nové učebnice náboženstva. Ešteže nie aj pracovné zošity. Tie si musíte dokúpiť za 1,50 eur. Vydávané cirkvou, tlačené v cirkevnej tlačiarni. Za peniaze rodičov. Povinne.“

    Najnovším príkladom prenikania náboženstva do každodenného života je aj návrh zákona poslancov v zložení Štefan Kuffa, Marián Kvasnička (obaja nezaradení) a Jozef Mikloško (KDH) o zákaze interrupcie či umelého oplodnenia pod hrozbou väzenia pre ženy. Chren tento návrh, ktorý podporilo v prvom čítaní 19 poslancov, považuje za absurdný. Práve strana Skok! vytvorila „tabuľu hanby“ s menami a fotkami tých, ktorí za návrh hlasovali.

    - Reklama -