Cirkev prehovorila: Obraciame sa na všetkých obyvateľov Slovenska, aby sa vyhli akémukoľvek extrémizmu

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vydala spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdila vraždenie židov, rasizmus a nacizmus. Odvoláva sa na obdobie druhej svetovej vojny a na slovenských židov, ktorých deportovali zo slovenského územia. 
 
„História pozná mnohé prípady, keď sa štátna moc obrátila proti židom a podrobila ich krutému a neľudskému zaobchádzaniu. Cirkev už neraz v minulosti odsúdila takéto skutky a označila ich za neprípustné. Preto odsudzuje aj zločiny a krivdy voči židom, ktoré sa udiali na Slovensku v rokoch 1939 až 1945,“ píše sa vo vyhlásení KBS. 
 
Vyhlásenie prišlo v čase, keď sa do parlamentu dostala Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS), ktorej poslanci si pripomínajú výročie vzniku prvého slovenského štátu po boku s krajne pravicovou Slovenskou pospolitosťou. Ostrú kritiku zaznamenala cirkev aj za otvorenú podporou cirkevných predstaviteľov pre ĽS NS.
 
V spoločnom vyhlásení vyzývajú biskupi ľudí, aby nepodľahli extrémizmu. „Obraciame sa na všetkých obyvateľov Slovenska, aby sa vyhli akémukoľvek extrémizmu. Usilujme sa viac o zachovávanie spravodlivosti, prejavujme väčšiu vzájomnú úctu a prekonávajme sebectvo hľadaním spoločného dobra. Tam vidíme autentickú cestu zo súčasnej krízy,“ píšu biskupi vo vyhlásení. 
 
Každý rok si na Slovensku pripomíname výročie vzniku prvého slovenského štátu. Samostatný štát vznikol 14. marca 1939. Počas tohto obdobia bolo z nášho územia deportovaných takmer 70-tisíc židov do koncentračných táborov. Dodnes sa vedú spory o vtedajšom prezidentovi Jozefovi Tisovi, ktorého po druhej svetovej vojne odsúdili na smrť. 
 
 
- Reklama -