Čínsky prezident zablahoželal Zemanovi k víťazstvu

    0
    Čínsky prezident Si Ťin-pching a prezident Česka Miloš Zeman (Autor: SITA)

    Si Ťin-pching v blahoprajnom posolstve uviedol, že Česká republika patrila k prvým krajinám na svete, ktoré uznali Čínsku ľudovú republiku a nadviazali s ňou diplomatické vzťahy. Dvojstranné vzťahy medzi oboma štátmi zažívajú podľa Si Ťin-pchinga obdobie intenzívneho rozvoja a ten v posledných rokoch prináša vynikajúce plody.

    “Pripisujem veľkú dôležitosť rastu čínsko-českých vzťahov a som ochotný pokračovať s Vami v spoločnom úsilí pozdvihnúť dvojstranné strategické partnerstvo na vyššiu úroveň, aby z toho mali lepší úžitok naše dve krajiny a náš i váš ľud,” uviedol čínsky prezident.

    Zemanovi blahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý okrem iného ocenil “principiálny” postoj Miloša Zemana v záujme rozvoja priateľských rusko-českých vzťahov a vzájomne prospešnej spolupráce.

    Zeman bol prvýkrát zvolený za prezidenta v roku 2013, keď sa v ČR konali historicky prvé priame prezidentské voľby.

    Zeman porazil v druhom kole priamych prezidentských volieb 26. a 27. januára Jiřího Drahoša. Po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov podporilo prezidenta 51,36 percenta voličov, Drahoša 48,63 percenta. Volebná účasť prevýšila 66 percent.

    - Reklama -