Čínsky prezident chcel bojovať s korupciou, ale vymklo sa mu to z rúk. Krajina je na tom v mnohých ohľadoch ešte horšie ako kedykoľvek predtým

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    „Ešte pred rokom sa zdalo, že prezident Číny Si Ťin-pching žije svoj čínsky sen. Ekonomika krajiny sa javila pevná, vojenský vplyv bol na vzostupe a prezidentovi sa darilo rýchlo konsolidovať svoju politickú moc,“ píše Ignatius s tým, že do nového roka však prezident aj jeho krajina nevykročili práve najlepšie. Čínska ekonomika sa spomaľuje a úroveň hrubého domáceho produktu je podľa amerických analytikov hlboko pod oficiálnymi 6,5 %. „Trh poklesol v tomto roku o 15 %, okrem toho sa prepadá hodnota meny a odliv kapitálu dosiahol v druhej polovici minulého roka jeden bilión dolárov,“ vymenúva americký komentátor ďalšie problémy, ktorým Čína čelí.

    Ekonomické problémy sú podľa jeho názoru porovnateľné s napätím, ktoré sprevádza domácu politiku. „Prezidentovo ťaženie proti korupcii sa odtrhlo z reťaze, otriaslo spravodajskou službou, v rámci neho došlo k odvolaniu niekoľkých vysokých vojenských veliteľov. Mnoho vodcov komunistickej strany teraz žije vo veľkej neistote. Úradníci sa obávajú prijať akékoľvek rozhodnutie, aby sa nedostali do problémov, a výsledná paralýza veci ešte viac zhoršuje. Si Ťin-pching sa nachádza v nebývalo silnej pozícii. On sám je však hlavným strojcom súčasnej krízy, lebo demontoval dlhodobo zaužívané nástroje kolektívneho vedenia krajiny,“ cituje Ignatius vyjadrenie bývalého experta Obamovej vlády na Áziu Kurta Campbella.

    „Campbell sa obáva, že čínsky prezident pre zjednotenie krajiny ešte zdôrazní svoju nacionalistickú rétoriku. Číňania v snahe vysvetliť súčasnú politickú situáciu nachádzajú paralelu s niekdajším čínskym cisárom Jung-čengom, ktorý vládol v krajine v prvej polovici 18. storočia. Aj on vtedy rozpútal protikorupčnú kampaň, ale v očiach Číňanov sa stal despotom, ktorý svoju moc posilnil nezákonným spôsobom. Ako mi napísal v e-maile jeden z analytikov, historické udalosti z tých čias sa dnes v Číne opakujú. Či už sa to týka boja proti korupcii, ekonomických problémov, alebo uplatňovania agresívnejšej zahraničnej politiky,“ poznamenáva americký komentátor.

    Politické problémy čínskeho prezidenta podľa Ignatiusa ilustrujú ťažkosti spojené s presadzovaním reforiem v krajine, kde vládne jediná strana. „Si Ťin-pching sa po obsadení prezidentského úradu v roku 2013 zameral na zníženie vplyvu čínskych oligarchov, ktorí podporovali bývalého prezidenta krajiny. To znamená, že Si Ťin-pching mal naozaj mocných nepriateľov,“ vysvetľuje Ignatius. Expert na Čínu z George Washington University David Shambaugh vlastne už v marci minulého roka upozorňoval, že jeho protikorupčné ťaženie zlyhá. „Čínsky politický systém sa rúca a nikto o tom nevie viac než samotná komunistická strana. Jej éra sa blíži ku koncu,“ napísal vtedy Shambaugh.

    „Takáto predpoveď sa môže ukázať ako trošku predčasná, ale stále viac expertov sa zhodne na tom, že prezidentova protikorupčná kampaň spôsobila rozkol vo vnútri strany aj mimo nej. Si Ťin-pching chce svoju krajinu zbaviť dlhov, ale systém v Číne je, na jeho smolu, založený na štátom vlastnených podnikoch prežívajúcich vďaka pôžičkám a dotáciám. Prezident teraz zisťuje, že je takmer nemožné ozdraviť ich hospodárenie. Ako nedávno povedal jeden z bývalých amerických politikov so znalosťou čínskeho politického systému, reštartovať takú obrovskú ekonomiku nie je skutočne nič jednoduché. Prezident sa navyše snaží robiť všetko sám aj v čase takých prevratných zmien,“ uvádza Ignatius.

    Neveľmi optimistické čísla súvisiace s čínskou ekonomikou podľa Ignatiusa ukazujú nebezpečenstvo vyplývajúce zo stretu voľného trhu so systémom, ktorý stále riadi vláda. „Dôverou na trhu otriasli tiež protichodné signály, či chce centrálna banka silnejšiu alebo slabšiu menu. Prezident Si Ťin-pching šliapol na plyn v oblasti voľného trhu, ale súčasne zatiahol ručnú brzdu v domácej politike. Ako sa dnes ukazuje, podobné rozpory nemusia byť pre Čínu, ktorá je na polceste vo svojom reformnom úsilí, udržateľné,“ uzatvára Ignatius.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -