Čínski komunisti priznali chyby v boji proti koronavírusu

    0
    Pohľad na dočasne postavenú nemocnicu Chuo-šen-šan v čínskom meste Wu-chan (Autor: TASR)

    Stály výbor politbyra ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktorému predsedá prezident republiky Si Ťin-pching, na svojom zasadnutí vyzval na zlepšenie čínskeho systému núdzového riadenia.

    Výbor takisto nariadil “tvrdé” zásahy proti nelegálnym trhom so zvieratami, kde sa vírus zrejme po prvý raz objavil.

    „V odpovedi na nedostatky a chyby, ktoré sa vyskytli pri reagovaní na túto epidémiu, musíme zlepšiť náš systém núdzového riadenia a posilniť našu schopnosť riešiť naliehavé a nebezpečné úlohy,” uvádza sa v správe výboru čínskeho politbyra.

    Ohnisku nákazy – mesto Wu-chan – zostane podľa čínskych predstaviteľov “najvyššou prioritou” a bude tam vyslaný ďalší medicínsky personál.

    V prevencii šírenia epidémie musia miestne vedúce orgány prevziať plnú zodpovednosť. Tí, ktorí tak neurobia, budú potrestaní, varoval výbor.

    Vláda si za počiatočné riešenie situácie v boji s vírusom vyslúžila veľkú kritiku. Vládni predstavitelia boli obvinení z toho, že sa na začiatku vypuknutia nákazy snažili jej závažnosť zľahčovať a zamlčiavať niektoré informácie.

    Lekár, ktorý začiatkom januára v meste Wu-chan varoval svojich kolegov, bol obvinený zo šírenia “nepravdivých komentárov” a polícia mu nariadila, aby ukončil svoje “nelegálne aktivity”.

    Vláda na situáciu zareagovala až neskôr v januári, keď posilnila viaceré núdzové opatrenia a uzavrela provinciu Chu-pej.

    Provincie, v ktorých žije viac ako 300 miliónov obyvateľov, majú povinnosť zaviesť na verejnosti povinné používanie ochranných masiek.

    Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nakazenia novým druhom koronavírusu v Číne stúpol v utorok na 425 po tom, ako úrady v provincii Chu-pej nahlásili 64 nových smrteľných prípadov. V celej Číne je už najmenej 19 550 nakazených osôb.

    - Reklama -