Čínska vláda sa pustila do Ameriky po svojom. Cez rozhlas a poza chrbát úradov. Vysielajú cez viac než desiatku staníc

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)

    Kalifornskú firmu G&E Studio vlastní istý James Su, naturalizovaný Američan pôvodom zo Šanghaja. Podľa správy Reuters však má v jeho firme 60-percentný podiel dcérska spoločnosť čínskeho štátneho rozhlasu. Americké zákony neumožňujú cudzím vládam alebo ich orgánom vlastniť licenciu na rozhlasové vysielanie v USA. Zahraniční občania, vlády alebo firmy môžu vlastniť najviac 20 percent rozhlasovej stanice, alebo najviac 25 percent v americkej spoločnosti, ktorá vlastní rozhlasovú stanicu. 

    Americké zákony tiež vyžadujú, aby akýkoľvek subjekt, ktorý plánuje v USA ovplyvňovať americkú politiku alebo verejnú mienku v prospech cudzej vlády, bol zaregistrovaný na ministerstve spravodlivosti. Firma z Kalifornie však takúto registráciu nemá. G&E Studio síce nevlastní žiadnu rozhlasovú stanicu, prenajíma si však dve: WCRW vo Washingtone a WNWR vo Filadelfii. Prostredníctvom viacerých firiem tak Su vlastní, spoluvlastní alebo si prenajíma prakticky všetok vysielací čas v celkovo viac než desiatke staníc. Obsah vysielania vyrábajú v G&E Studio alebo priamo v štúdiách čínskeho štátneho rozhlasu v Pekingu. 

    Spravodajstvo týchto staníc sa pridržiava politickej línie čínskej vlády v celom rade otázok, vrátane súčasných vojenských sporov medzi Čínou a USA v Juhočínskom mori. Podľa agentúry Reuters má čínska vláda podobné rozhlasové siete aj vo viacerých krajinách Európy a v ázijsko-tichomorskej oblasti.

    - Reklama -