Čína varuje svet: Nedopustíme akúkoľvek stratu územia

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Si Ťin-pching to vyhlásil počas takmer hodinového prejavu v Pekingu pri príležitosti 90. výročia založenia Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády, uvádza agentúra AP. V nedeľu sa prezident zúčastnil na rozsiahlej vojenskej prehliadke v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, kde z džípu vykonal inšpekciu jednotiek.

    Čína vedie pohraničný spor s Indiou, s Japonskom sa prie o niekoľko ostrovov v Juhočínskom mori, a nároky si robí aj na Taiwan, ktorý stále považuje za svoju provinciu. Tejto de facto suverénnej krajine sa pritom vyhráža i vojenským útokom. Si Ťin-pching zdôraznil, že Čína si ctí mier – separatizmus ale nedopustí.

    Prezident v pekinskej Veľkej sále ľudu sa nezmienil o nijakom konkrétnom teritoriálnom spore. „Čínsky ľud miluje mier. Nemáme záujem uplatňovať agresiu alebo expanziu, máme však sebadôveru odraziť všetky pokusy o inváziu,” vyhlásil podľa agentúry Reuters Si Ťin-pching, ktorého slová prenášala naživo štátna televízia.

    Citujúc revolučného zakladateľa Čínskej ľudovej republiky Mao Ce-tunga, prezident vyhlásil: „Naším princípom je, že strana ovláda zbrane, avšak tie nesmú nikdy ovládnuť stranu.” Čína neviedla vojnu už celé desaťročia a tvrdí, že iba potrebuje schopnosť brániť svoje územie. Čínska armáda je druhou najväčšou na svete.

    - Reklama -