Čína uskutoční vojenské cvičenia vo vodách neďaleko Taiwanu

    0
    Manévre taiwanskej armády (Autor: SITA)

    Zmienený úrad nespresnil, kedy sa manévre budú konať alebo aký typ vojenskej sily budú zahŕňať. Úrad však v tejto súvislosti označil oblasť pri pobreží čínskych provincií Kuang-tung a Fu-ťien západne od Taiwanu, ktorá bude neprístupná od pondelka do piatku. Oblasť pri pobreží provincie Če-ťiang severovýchodne od Taiwanu bude neprístupná do štvrtka.

    Čína si nárokuje demokratický Taiwan ako súčasť svojho územia a vyhráža sa mu použitím vojenskej sily s cieľom dostať ostrovnú krajinu pod kontrolu Pekingu. V uplynulých rokoch Čína zintenzívňuje svoje vojenské manévre v okolí Taiwanu – vrátane leteckého “obkľučovania” ostrova či vysielania plavidiel do jeho okolia.

    Tchaj-pej úzkostlivo monitoruje situáciu v Taiwanskom prielive, snažiac sa tak zaistiť bezpečnosť a regionálnu stabilitu, vyhlásilo taiwanské ministerstvo obrany. “Národná armáda pokračuje v posilňovaní svojej kľúčovej obrannej kapacity a je odhodlaná aj schopná brániť národnú bezpečnosť,” uvádza sa vo vyhlásení taiwanského rezortu obrany. Samotný ostrov uskutočňuje v máji vlastné vojenské manévre a je rozhodnutý brániť sa pred narastajúcimi čínskymi hrozbami.

    Čína minulý týždeň zdôraznila, že je pripravená ísť do vojny s tými, ktorí sa pokúsia oddeliť Taiwan od pevninskej krajiny. Peking pritom obvinil Spojené štáty z podkopávania globálnej stability. Čína tiež odsúdila predaj amerických zbraní ostrovnej demokracii.

     

    - Reklama -